Annons

Vittnet: ”Jag trodde att han skulle dö”

Hässleholm • Publicerad 18 juli 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
På tisdagen hölls huvudförhandlingen i Hässleholms tingsrätt angående de två män som står inför rätta för misshandel efter bråket i Hembygdsparken.           Foto: Stefan Sandström/arkiv
På tisdagen hölls huvudförhandlingen i Hässleholms tingsrätt angående de två män som står inför rätta för misshandel efter bråket i Hembygdsparken. Foto: Stefan Sandström/arkiv

Det var på eftermiddagen den 27 oktober ifjol som ett uppmärksammat större bråk med ett flertal inblandade personer utbröt i hembygdsparken i Hässleholm.

På tisdagen hölls huvudförhandlingen där fyra målsägande och två tilltalade som misstänks för misshandel fanns på plats i rättssalen.

Annons

Vice chefsåklagare Eva Norberg inledde med att förhöra den av de målsägande (i texten kallad ”målsägande 1”) som misstänks ha utsatts för mest och grövst våld i samband med slagsmålet.

Parterna i konflikten gick på samma skola och uppger att de vet vem de övriga är. Den aktuella dagen ska de ha befunnit sig på en buss på väg mot Resecentrum varpå något slags tjafs uppstått mellan 18-åringen och en av de målsägande. Motsättningar grupperna emellan ska dock ha funnits redan innan bussfärden.

De ska sedan ha hoppat av bussen vid Gallerian i centrala Hässleholm och därifrån skiljer sig parternas historier åt.

Målsägande menar att de tilltalade, samt ytterligare kompisar, med tvång fört honom till Hembygdsparken.

Därefter ska 16-åringen ha sprejat någon form av sprej i ögonen på alla fyra målsägande vilket medförde klåda och kraftigt försämrad syn.

Efter att ha blivit sprejad ska målsägande 1 ha fallit framåt mot 18-åringen som då slagit mot honom, varpå målsägande bitit honom i ryggen. Då föll målsägande till marken och fick motta flera sparkar mot ansiktet.

Kort senare ska 18-åringen även delat ut slag med sitt bälte mot målsägande 1 innan samtliga inblandade i bråket hastigt försvunnit från platsen.

16-åringen och 18-åringen menar i sin tur att samtliga inblandade, inklusive målsägande 1, följt med frivilligt till hembygdsparken för att försöka lösa konflikten.

18-åringen hävdar att målsägande 1 varit drivande i att utlösa slagsmålet genom att bita honom.

De påstådda sparkarna uppger han handlar om försök att ta sig loss eftersom målsägande 1 höll fast 18-åringens ben och slaget med bältet ska ha varit i självförsvar.

Annons

Båda tilltalade förnekar förekomsten av någon form av sprejburk.

Efter att rätten hållit lunchpaus återupptogs huvudförhandlingen med ett vittne till slagsmålet.

Vittnet ska ha varit på väg genom Hembygdsparken och beskriver i sitt vittnesmål hur ett högt oväsen hördes som därefter ersattes med ett fullskaligt slagsmål.

I slagsmålet ska vittnet uppfattat hur en av de målsägande fallit till marken och blivit ”stampad i huvudet” upprepade gånger.

– Jag var hysterisk och rädd för att han skulle bli dödad, mindes vittnet tillbaka i rättssalen.

De båda tilltalade männens advokater valde i sina slutpläderingar att anföra att deras respektive klienter bör frias från misstankarna. 18-åringens advokat ifrågasatte dessutom de målsägandes trovärdighet och hänvisade till att detaljer och händelsekedjor i berättelserna ändrades i rättssalen jämfört med tidigare polisförhör.

Den 16-årige mannen åtalas även för en rad andra brott, däribland flera fall av misshandel, ringa narkotikabrott och rattfylleri.

Domen angående slagsmålet i hembygdsparken meddelas den 26 juli.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons