Julia spelas av sopranen Hanna Wåhlin.Foto: Bella Bryngelson
Hanna Wåhlin och Leena Malkki under repetitioner på Orkanen i Malmö. Foto: Bella Bryngelson
Operan Romeo och Julia, som i originaltitel heter I Capuleti e i Montecchi, har premiär den 22 juli och sångerna kommer framföras på originalspråket italienska.Foto: Pressbild

Ett ständigt aktuellt kärlekstema

Mindre kända operor är Malmöbaserade Operafabrikens nisch, och den 22 juli är det premiär för en klassisk kärlekstragedi; välkänd som pjäs men desto mer okänd som opera.

Romeo och Julia är en av de berättelser som starkast förknippas med dramatikern William Shakespeare, i alla fall för någon som är sådär lagom insatt i ämnet.
Mindre känd är operan om Romeo och Julia, som är skriven av Vincenzo Bellini, som i sin tur skrev den utifrån Matteo Bandellos roman från 1500-talet.
Som Operafabrikens producent ska Leena Malkki återuppliva historien om kärleksparet och fiendeätterna. I ungefär en månad har repetitionerna pågått och ensemblen håller delvis till på Orkanen i Malmö, vilken står tom och tillgänglig efter att skolterminen ringt ut.

Leena Malkki, som också är grundaren av det fristående operasällskapet och den ideella föreningen som utgör Operafabriken, spelar rollen som Romeo. En roll som i originaloperan skrevs med en kvinnlig sångerska i tanken, upplyser Leena Malkki. Något som däremot inte hörde till ovanligheterna för den tiden var just så kallade ”byxroller”, där karaktären var en man men spelades av en kvinna.
– Bellinis opera om Romeo och Julia spelas inte i Sverige. Jag ser det som vår uppgift, vår mission, att sätta upp den, svarar Leena Malkki på frågan om varför de ska spela just Romeo och Julia.
– Jag tror det var ungefär 100 år sedan den senast sattes upp på någon av de större operorna i Sverige, säger hon och lägger till:
– Det är också en av de vackraste operor jag hört. Historien är vacker, och den kan charma vem som helst.

Shakespeare var inte den första, och uppenbarligen långt ifrån den sista att återuppliva det till synes odödliga kärleksdramat om Romeo och Julia. Viss skillnad finns dock mellan Shakespeares version och operaversionen, vilken har originaltiteln I Capuleti e i Montecchi.
– Operan liknar mer ett grekiskt drama, säger Leena Malkki. Det slutar i tragedi, utan freden mellan ätterna och med ett fortsatt krig.
En tragik som Leena Malkki menar går att se i vår samtid.
– Hämnden och bitterheten vinner i operan – så ser det ut på många ställen i världen idag, tyvärr. Men vi vill med Romeo och Julia lyfta fram kärleken, trots det tragiska slutet. Den här operan är det största kärleksdramat någonsin.

Ett tema som folk aldrig tröttnar på, menar hon. Det är lika aktuell idag som när romanen av Matteo Bandello skrevs, för dryga femhundra år sedan.
– Ätterna opponerar sig mot Romeo och Julias kärlek, fiender ställs mot varandra. Liknande motsättningar och polariseringar finns i vår samtid idag också. Det vill vi motarbeta. Varför kan vi inte ha fred i världen, säger Leena Malkki.
Sedan 2010 har Operafabriken verkat med Malmö som bas och satt upp olika mindre kända operor i mindre produktioner. Något som kräver djärvhet.
– De större operahusen sätter gärna upp självklara kassasuccéer. Men att sätta upp operor som sällan eller aldrig spelas, det kräver mod. De är också en del av vårt kulturarv och behöver upptäckas.
Något som också krävs för att kunna driva den ideella operan är stöd och bidrag utifrån.
-Vi har inte fått något bidrag från Malmö kommun i år, vilket vi fått tidigare. Det är vi så klart besvikna över.
Kommunerna Lund och Ystad är några av flera som gett bidrag i år, men den uteblivna summan från Malmö har stramat åt Operafabrikens budget. Den traditionella föreställningen på Palladium blir istället på Stapeln.
– Vi har behövt skaffa kostym gratis. Scenografen har kunnat låna en del tyger också. Visst, det är ju eko-smart ur ett miljöperspektiv att göra så, skrattar Leena Malkki, men konstaterar att det kanske inte går att bli profet i sin egen hemstad.

Spelschema:

Premiär 22 juli, 19.30: Stenladan vid Torups Slott

29 juli, 19.30: Ystads Teater

20 augusti, 19.00: Stapeln, Stapelbäddsparken, Malmö

25 augusti, 19.00: Stora Salen, Grand Hotel, Lund

26 augusti, 19.00: Ystads Teater

×