Annons

Han sätter färg på historien

Osby • Publicerad 20 juli 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Den vanligaste frågan som Kenty Magnusson får när det gäller arbetet med bilderna är: Hur vet du vilka färger du ska använda?

Men det vet han inte säkert. Ibland blir det en vild gissning, ibland minns han och i bland är det ren research om vilka färger som var vanliga på den tiden. Och tiden är ofta i början på förra seklet och en bit framåt.

Annons

– Efter min generation är det ingen som minns de här människorna, berättar Kenty Magnusson och klickar fram den ena bilden efter den andra. En del personer fick inga barn och har inga efterlevande. Restaureringen och färgsättningen av bilderna är ett sätt att bevara deras minne.

Tillsammans med övriga i Hököns intresseförening har han samlat ihop cirka 5 000 bilder från trakten.

Att han har börjat att färglägga bilderna har gjort att intresset blivit tre gånger så stort. På Hököns marknad tidigare i sommar ställde han ut bilderna något som gjort att han även fått beställningar.

Det är Kenty Magnussons dotter som jobbar som fotograf i USA som lärt honom knäcka koden i Photoshop och hon är även hans kritiker.

– Men jag har tränat mycket själv och även tittat på instruktionsfilmer på nätet.

Att jobba med de gamla bilderna är också ett detektivjobb. Vem var personen? Var låg det där huset?

Ibland hittar han fynd i fotoalbum som lämnas till honom och ibland är bilderna bara vackra och personerna okända. Men fotona är ändå en länk till historien och han uppmanar människor att inte kasta bort foton. Då är det bättre att skänka dem till någon person eller förening som kan ta sig an dem.

Onsdagen den 27 september börjar intresseföreningen åter att träffas för att dokumentera bilderna. Ett jobb som för invånarna närmare varandra.

bild 1/6
Kenty Magnusson i Hökön ger de gamla fotografierna nytt liv.
Kenty Magnusson i Hökön ger de gamla fotografierna nytt liv.
Fakta:

En hel värld öppnade sig för Kenty Magnusson i Hökön när hans dotter introducerade honom bland alla knepen i Photoshop.

Idag restaurerar och färglägger han en lång rad historiska bilder.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons