Annons

Stock­holm är normen för Anna Kin­berg Batra (M)

Opinion Anna Kin­berg Batras Stock­holms­fix­er­ing är ett pro­blem för M.
Opinion • Publicerad 20 juli 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Ut­ta­lan­det att ”stock­hol­ma­re är smartare än lan­tisar”, som Anna Kin­berg Batra gjorde som ung riks­dags­kan­di­dat i Stock­holm, har blivit klas­siskt. Se­dan hon blivit par­ti­le­da­re har hon bett om ur­säkt för kom­men­taren mån­ga gånger, så var­för på­minna om det?

Kan­ske för att hon fort­farande har ett så en­si­digt Stock­holms­per­spek­tiv.

Annons

I en in­ter­vju i Sydsvenskan för­ra vec­kan tyc­kte hon att ”det är högst be­kym­mer­samt att re­ger­ingen har av­skaffat id-kon­trollerna på den dans­ka si­dan av Öre­sund”.

Ändå tyc­ks hon i in­ter­vjun vara med­ve­ten om att id-kon­trollerna skapade ”stora prak­tiska pro­blem”. Hur stora in­ser hon nog inte som stock­hol­ma­re, för då skul­le hon inte be­klaga att de av­skaffats.

Att ef­fekten inte blivit nå­gon mät­bar ök­ning av an­talet asyl­sö­kan­de i Sve­ri­ge borde hon känna till. Där­med finns det in­gen an­led­ning alls att be­klaga att id-kon­trollerna av­skaffats – bara att det dröjde så länge.

När hon ti­digare var of­fent­ligt ifrå­ga­satt som par­ti­le­da­re fick hon ut­ta­lat stöd från Skå­ne, åt­min­sto­ne från läns­för­bundets ord­fö­ran­de, tilli­ka ord­fö­ran­de i val­be­red­ningen, Lars-Ing­var Ljung­man. Ef­ter ut­ta­lan­det om id-kon­trollerna är frå­gan om för­tro­en­det för hen­ne i Skå­ne är fort­satt starkt.

Ir­ri­ta­tionen mot id-kon­trollerna är så stor i Skå­ne att det inte bara är sak­ligt omo­ti­ve­rat utan ock­så po­li­tiskt dumt att ar­gu­men­tera för dem. Anna Kin­berg Batras Stock­holms­fix­er­ing är ett pro­blem för M.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons