Det uppmärksammade spädbarnsmålet har nu resulterat i att båda föräldrarna frikänns. foto: Sara Almosaibi Jasas/arkiv

Tingsrättens dom: Båda föräldrarna frias

Kristianstad Tingsrätten i Kristianstad friar föräldrarna som stått åtalade för att ha orsakat sin nyfödda dotters död.
Den 24-åriga mamman och den 22-åriga pappan frikänns i alla avseenden från misstankarna om brott.

Föräldrarna stod åtalade för att i augusti-september 2016 ha misshandlat sin nyfödda dotter synnerligen grovt samt för grovt vållande till annans död.
Kristianstads tingsrätt menar dock i sin dom att det inte går att bevisa att de misshandlat sin dotter.

Parets dotter föddes den 7 augusti ifjol. Fyra veckor senare, den 9 september, larmade föräldrarna SOS eftersom dottern inte andades. Hon fördes då med ambulans till sjukhus, men hennes liv gick dessvärre inte att rädda och dagen därpå avled hon på sjukhuset i Lund.
I rättsintyget har dödsorsaken fastställts till vara följderna av en hjärnblödning.

Flickan konstaterades även ha haft blåmärken på huvudet och i ansiktet och vid hennes död hittades ett stort antal revbensfrakturer. 20 av revbensfrakturerna ansåg vara 1-2 veckor gamla och därför inte orsakade av de återupplivningsförsök som gjordes samma kväll hon fördes till sjukhus.
Samma kväll som dottern dödförklarades greps föräldrarna och var därefter frihetsberövade i nästan tio månader innan de försattes på fri fot från häktet den 6 juli i år.

Till en början satt de misstänka häktade för mord, men efterhand ändrades brottsrubriceringen till synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, vilket de åtalades för under våren 2017.
Det senare genom att föräldrarna inte skulle ha tagit dottern till ”adekvat vård” i tid. Åklagaren har däremot inte hävdat att föräldrarna orsakat hjärnblödningen.
Föräldrarna har hela tiden nekat till misstankarna om brott.

I sin bedömning har tingsrätten lagt stor vikt vid dotterns skador och hur de uppstått.

Tingsrättens bedömning är att det inte går att bevisa att föräldrarna faktiskt misshandlat sin dotter, åtminstone inte med uppsåt.
Inte heller kan de utesluta att skadorna kan förklaras medicinskt.
Vad gäller vållande till annans död har tingsrätten dragit slutsatsen att det inte går att bevisa att dottern ”uppvisade ett sådant mående att kvinnan eller mannen borde ha dragit slutsatsen att hon svävade i livsfara”.
Därmed har tingsrätten beslutat att frikänna såväl mamman som pappan från misstankarna om brott.
Åklagaren har tre veckor på sig att överklaga domen.

Dagens fråga

Har du varit med om en viltolycka?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×