Annons

”Det har blivit ett medborgarkontor”

Hässleholm Trots personalnedskärningar och mindre resurser är det fullt upp på bibliotekets sommar agenda. Speciellt när sommaren sviker.
Hässleholm • Publicerad 21 juli 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

På somrarna har biblioteket i Hässleholm ”Skaparbibblan” Det är en verksamhet för barn och unga där lärandet blir lustfyllt. Exempel på vad upp emot 40 deltagare, vissa dagar, gör är att bygga robotar som man sedan tävlar med eller att pyssla. I går skapades det smycken av handgjorda papperspärlor och ljuslyktor. Och det kanske mest fantastiska är att det hela är gratis.

Bibliotekets personal läser frekvent böter för att skapa boktips till folket och jobbar med att nå ut med dessa på ett inspirerande sätt. Man brainstormar teman för boktipsen och jobbar med webben,

Annons

Språkcafét ligger nere under sommaren, trots att det finns ett stort behov för det. Däremot har man en ny bokhylla som heter ”Ny i Sverige”. Där finns språk- och körkortsböcker, lexikon med mera. Det har gjorts stora nedskärningar i budgeten som biblioteket har att röra sig med och personal har varslats.

– Media anslaget har sjunkit, vilket framför allt innebär att vi har mindre pengar att köpa böcker för. Det tycker jag förstås är tråkigt, säger Catrin af Malmborg, bibliotekarie och teamleader på biblioteket.

Biblioteket köper in böcker efter inköpsförslag av folket och det råder igentligen ingen specifik form av censur när det kommer till urvalet av böcker.

–Detta är ju en demokratisk institution. Men det ska helst inte vara rasistiskt eller pornografiskt när det är frågan om skattepengar, säger Catrin af Malmborg.

– Biblioteket har förändrats mycket de senaste åren och har fått en ökad betydelse. Det har blivit som ett medborgarkontor, säger Catrin af Malmborg.

–Man hyser plats till alla kategorier i samhället här, och trycket har helt klart ökat. Man får ju lov och vara här en hel dag och bara läsa om man vill. Vi har Arbetsförmedlingen som ibland stämmer möten här, och många som inte har tillgång till dator i hemmet kommer hit och skriver ut viktiga dokument, säger Mia Dimblad, också bibliotekarie och teamleader

Mia Dimblad förklarar att man märker att det blir tomt i lokalerna när det är fint väder. Och att den här sommaren har gjort att fler har velat vara på biblioteket. En av de böcker som hon rekommenderar är

”Ibland mår jag inte så bra” av Therese Lindgren. På den boken är det drygt 200 personer som står i kö för att låna. Men det finns fler exemplar. Det innebär att det tar cirka två månader att låna boken.

Ljudböcker är en annan populär grej för bibliotekets äldre publik. År 2016 började de även köra ut böcker till dem som har svårt att ta sig till biblioteket. De kör framför allt ut i Hässleholm. Då kan man ringa till Catrine af Malmborg och be om att få den bok man önskar levererad till dörren.

Den genre som toppar listorna under sommaren för hässleholmare är deckare och ”Häxan” av Camilla Läckberg är den bok som det är längst kö på i bibliotekets databas.

bild 1/3
2spaalt
Fina och trivsamma lokaler är hem för de tusentals böcker som frekvent lånas ut. 		           Foto: Sara Almosaibi Jasas
Handgjorda papperspärlor görs i ”Skaparverkstan”.
2spaalt
Fina och trivsamma lokaler är hem för de tusentals böcker som frekvent lånas ut. 		           Foto: Sara Almosaibi Jasas
Sara Almosaibi Jasas
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons