Annons

Emilia simmar för Sverige

Sport S 71:s unga simmare Emilia Rönningdal
Sport • Publicerad 21 juli 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
S 71:s simmare Emilia Rönningdal är med i den svenska landslagstruppen som i morgon reser till Györ i Ungern för att deltaga i nästa veckas Ungdoms-OS. FOTO: JAN RYDÉN
S 71:s simmare Emilia Rönningdal är med i den svenska landslagstruppen som i morgon reser till Györ i Ungern för att deltaga i nästa veckas Ungdoms-OS. FOTO: JAN RYDÉN

I morgon åker Emilia Rönningdal till Györ i nordvästra Ungern. Där kommer hon att vara en av de tolv simmare som representerar Sverige vid Ungdoms-OS.

Dit hon kvalificerade sig till i våras på Swim Open i Stockholm.

Annons

– Emilia visade stor styrka som klarade det då det var enda kvaltävlingen, säger hennes tränare Mikael Björklund.

Förra veckan tog Emilia hela fem medaljer (två silver och tre brons) på Sumsim trots att tävlingen var tänkt som en förberedelse för nästa veckas Ungdoms-OS.

– Hon simmade 20 lopp på fem dagar. Hade det inte varit för Ungdoms-OS hade det inte blivit så många distanser. Trots det hårda programmet persade Emilia på 100 och 200 meter frisim samt 200 och 400 meter fjäril, berättar Björklund som inte kommer coacha Emilia i Ungern trots att han är på plats.

– Jag tar det som lite semester samtidigt som jag också passar på att se sim-VM i Budapest.

För Emilia var medaljerna i Malmö hennes första utomhus på Sumsim.

– Fantastiskt att det blev medalj varje dag. Då det var tufft att simma så många lopp var det lite segt de två sista dagarna.

Emila kommer att simma distanserna 100, 200 och 400 meter fritt samt 4x100 meter fritt i Györ. Hon var även inkvalad på 400 meter medley men hon avstår den distansen då den krockar med lagkappen.

Emilia har haft en fantastisk utvecklingskurva de senaste två åren. Hon är som allra bäst på frisimsdistanserna även om hon också är duktig på bröstsim och medley.

– Frisim är min specialitet men jag siktar på att bli bra även i medley.

Hur tror du det kommer att gå i Györ?

Annons

– Jag har inte så jättehöga förväntningar då det är så himla stor konkurrens. Jag ska göra mitt bästa och sedan får vi se hur långt det räcker, säger Emilia som lägger ner mycket tid på sin sport.

– Jag tränar varje dag utom fredagar. På onsdagar och lördagar blir det dessutom två pass. Slitigt, men det är samtidigt värt det när det går så här bra.

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons