Annons

Kiviks marknad och kris för lantbruket

Personligt ”Riksfjollan” får hela publiken att skratta.
Personligt • Publicerad 22 juli 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Beredskapen inom det svenska försvaret är god! På tre dygn har man vid P2 i Hässleholm tagit fram tio lastbilar som vitmålats över den vanliga kamouflagefärgen och ställts till förfogande med chaufförer på Räddningsverket i Revinge.

Där har bilarna lastats med vardera tio ton förnödenheter och snabbt skeppats ut med kvällsfärjan från Ystad för vidare transport till det forna Jugoslavien. Major Peter Alf som mottog beställningen på fredagen kunde på måndagen överlämna nycklarna och önska lycka till med det riskfyllda uppdraget.

Annons

I Kivik myllrar det återigen, läser vi i en lång rubrik. Marknaden har öppnat och i dagarna två bjuds det på mängder av varor, karuseller och varietéer.

Vildmannen från Borneo visar upp sig i naturligt tillstånd och far ibland runt bland besökarna och försöker skrämma slag på dem. För små barn erbjuds hundtaxi, när jycken Brutus jobbar med sin släpvagn.

I varieté Hiltons tält får gåtan med de kirgisiska propellrarna kanske sin lösning. Allt sker i en kakafoni av röster och oljud. Men allra värst hade nog den blivande brudgum som fick stå ut med att bli prickad i plytet av gräddbullar!

Artister för miljö har anordnat en stor gala på Ovesholms slott. Först in på scen var Siw Malmquist som visade verkligt ”klös” och här jämfördes med Tina Turner. Övriga artister var Orup, Rikard Wolff och Christer Sandelin samt inte minst Jonas Gardell.

”Riksfjollan” Gardell underhöll på kändisgalan med diverse parodier, exempelvis av Whitney Houston och Ian Wachtmeister, den senare i Gardells ögon en snörvlande psykopat. Gardell driver med publiken men också med sig själv.

Det hänvisas till en skånsk greve, greve Moltke, som sades ha skrattat bara två gånger i sitt liv, när hans svärmor dog och när han såg Waxholms Fästning. Men det kunde blivit en tredje gång, vid åsynen av Gardell, tror reportern Jonathan Jeppsson.

Havängsdösen på Ravlunda skjutfält har kommit i blickpunkten i växtgenetiska sammanhang. Det är ett unikt naturområde som tas om hand av militären.

Dösens obrutna mark har skötts enligt traditionella jordbruksmetoder ända sedan bronsåldern, hävdar chefen för Nordiska genbanken, Stig Blixt. Området är därför unikt i hela norra Europa.

I dagarna har det visats upp för ett gäng afrikanska växtgenetiker på studiebesök. För demonstrationen svarade Åke Sundquist, utbildningschef på P2. Tack vare militären har marken fått stå orörd, och många gamla växter finns väl bevarade till eftervärlden, säger Blixt.

Torkan skapar en mardrömsliknande situation för de skånska mjölkbönderna och bland dem finns de som tvingas skicka kor till slakt.

Annons

Betet är sönderbränt av torka och höskörden blev bara hälften så stor, säger en drabbad lantbrukare i Bjärnum. Tre kor skickas nu iväg för att rädda ungdjuren och ytterligare tre står på tur. ”Det känns fruktansvärt men jag har inget val”, säger mannen som varit bonde i 30 år men aldrig varit med om något liknande.

När det gäller skörden börjar man nu kunna skönja resultatet för året.

Höskörden är redan avklarad och där finns stora variationer, beroende på marken och om det skett bevattning. Vårsådden kan anses som tillspillogiven på många platser. Det är ingen ekonomi i att tröska den lilla kvantitet säd som finns.

För höstsådden ser det något bättre ut och stråsäd har klarat sig bäst tack vare bevattning. Betesvallarna fick ett betydligt tillskott av regn, men mera behövs om betesdjuren ska få nytta av det.

Potatisskörden väntas bli låg, i synnerhet den som inte bevattnats, i bästa fall 70-80 procent mot normalt. Samma siffror gäller för odlingar av fabrikspotatis.

bild 1/8
Fjollan Gardell visar upp sitt alter ego Ian Wachtmeister.
Arkivbild: Mats Stålhammar
Peter Alf överlämnar den vita lastbilens nycklar till Rolf Jönsson och önskar lycka till med det riskfyllda uppdraget.
Arkivbild: Björn Nilsson
Så var det då, förra året; stora högar av potatis ute på fälten. Hur stora blir högarna i år?
Arkivbild: Stefan Sandström
Jan Svensson, lantbrukar i Bjärnum, tvingas skicka tre mjölkkor till slakt. 
Arkivbild: Helene Nordgren
Lantbrukare Jan Svensson i Bjärnum tvingas skicka tre mjölkkort till slakt för att rädda sina ungdjur. Ytterligare tre ungdjur står på tur till slakt.
Arkivbild: Helene Nordgren
Jacob Tichagwa från Zimbabwe diskuterar ingående växtgenetik med Stig Blixt, chef för Nordiska genbanken. 
Arkivbild
Dan Andersson, blivande brudgum, får finna sig i en något kladdig hantering. 60 gräddbullar tänkte hans generösa kamrater satsa på honom.
Arkivbild
Siw Malmquist – snart lika klösig som Tina Turner.
Arkivbild: Mats Stålhammar
Fjollan Gardell visar upp sitt alter ego Ian Wachtmeister.
Arkivbild: Mats Stålhammar
Peter Alf överlämnar den vita lastbilens nycklar till Rolf Jönsson och önskar lycka till med det riskfyllda uppdraget.
Arkivbild: Björn Nilsson
Torsten Karlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons