Annons

Protestera mot Turkiets politiska rättegångar

Opinion Rättegången mot 17 journlalister på den turkiska tidnignen Cumhuriyet är ett steg i Erdogans kamp mot pressfriheten.
Opinion • Publicerad 25 juli 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

I går inleddes en politisk rättegång mot 17 journalister och styrelseledamöter i tidningen Cumhuriyet, en av få oberoende tidningar som fortfarande kommer ut i Turkiet, efter att nästan alla andra tvingats lägga ned eller har tagits över av staten eller av intressen som kontrolleras av present Erdogans parti AKP.

De åtalade hotas av fleråriga, upp till 43 års, fängelsestraff. Anklagelserna, som av allt att döma är helt obefogade, handlar om att de stöder terrorgrupper”. De anklagas alltså inte för medlemskap eller för terrordåd utan för det diffusa begreppet ”stöder”.

Annons

Cumhuriyet är en sekulär tidning med liberal eller vänsterprofil. Att tidningen, som anklagelserna innebär, skulle ha gett stöd till den religiösa Gulenrörelsen (tidigare allierad med Erdogan men numera hans huvudfiende) är absurt. Det är också anklagelserna om stöd till den kurdiska motståndsgruppen PKK.

Rättegången är bara ännu ett steg i Erdogans kamp mot pressfriheten. Tidigare har alltså de flesta oberoende tvingar och andra medier tystats genom att ha stängts eller övertagits av ägare lojala med Erdogan.

De nu åtalade har redan suttit häktade i flera månader. Många andra journalister har redan dömts eller väntar på sina rättegångar. Flera ledande journalister har flytt utomlands för att undgå att fängslas.

Omvärlden har hittills varit alltför tyst. Nu behövs öppna protester mot Erdogans politiska rättegångar för att tysta all opposition.

Yngve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons