Annons

Vägarna runt Verum i fortsatt dålig kondition

verum VERUMKonditionen på vägarna runt Verum är inte alls bra. Verumsbon Lars-Åke Troedsson har under flera år försökt uppmärksamma Trafikverket på problemen.
Hässleholm • Publicerad 26 juli 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Verumsbon Lars-Åke Troedsson säger att han har ringt 30 gånger till Trafikverket och påtalat problemen, men att det inte händer något. Nu tar han med Norra Skåne på en guidad tur längs väg 1940 mellan Hästveda och Verum.

Vi kör ut ur Hästveda på Hästvedavägen och till en början ser det bra ut med jämn, fin asfalt men efter några minuters körning kommer ojämnheter som känns tydligt genom att bilen hoppar lätt i stort sett hela tiden. Det är tätt mellan ojämnheterna. Lars-Åke Troedsson förklarar hur de uppstått.

Annons

– Det är tjälskador. Minusgraderna gör att sten under asfalten trycks uppåt.

På vintern blir det svårigheter vid snöröjningen. Snöplogen kommer inte åt ordentligt på grund av ojämnheterna.

Längs vägen ligger flera bostadshus. De boende måste naturligtvis köra på vägen, men många andra bilister undviker den berättar Lars-Åke Troedsson.

– De tar en annan väg, de vill inte köra här.

Lars-Åke Troedsson menar att problemen började någon gång under åren 1990-95 när det var några rejäla vintrar. Runt år 2000 började han engagera sig i vägproblemen och prata med Trafikverket.

– Jag fick samma svar varje gång, att de skulle titta på det men sen hände inget.

För drygt två år sedan skrev Norra Skåne om det dåliga skicket på vägen och intervjuade Lars-Åke Troedsson. Han visade bland annat en bit av väg 1940 vid Magnarp, som var full av djupa hålor.

Nu kommer vi fram till samma vägparti som numera täcks av slät och fin asfalt.

– Mycket snart efter er publicering kom det en bil och man fyllde hålorna med kallasfalt. Sedan gjordes en ny vägbana på två kilometer. Men resten av vägarna ser inte alls bra ut.

Färden fortsätter längs väg 1940. Vägbanan har flera stora hål som Lars-Åke Troedsson får parera för att inte bilen ska studsa till kraftigt och eventuellt ta skada.

Annons

Inne på väg 1936 mellan Stavshult och Bjärnum pekar han på flera stora sprickor i asfalten och vi ser att det också finns många lagningarna av asfalten. På vänster sida av vägen ligger ett sågverk. Här finns föklaringen till att vägen är dålig.

– Det kommer 15 lass med timmer varje dag och fordonen tynger hårt på vägen. De väger 60-65 ton. Sen kör ju också lastbilar hit för att hämta flis och bark. Under terminerna kör det dessutom stora skolbussar här.

Tidningen har sökt Trafikverket för en kommentar.

bild 1/2
Lars-Åke Troedsson i Verum har kontaktat Trafikverket många gånger, men det har bara lett till att två kilometer väg har förbättrats.
I onsdagens tidning visade Verumsbon Lars-Åke Troedsson bland annat att väg 1940 har stora hål. ARKIV
Lars-Åke Troedsson i Verum har kontaktat Trafikverket många gånger, men det har bara lett till att två kilometer väg har förbättrats.
I onsdagens tidning visade Verumsbon Lars-Åke Troedsson bland annat att väg 1940 har stora hål. ARKIV
Nina Eggerth
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons