Annons

Kyrkan skapar mötesplats

Hässleholm För andra året i rad anordnar Svenska kyrkan sommarfika på Hässleholms kyrka. Norra Skåne besöker fiket och minglar lite.
Hässleholm • Publicerad 27 juli 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Sommarfika Lilian
Sommarfika Lilian

Jenny Magnusson, diakon inom svenska kyrkan tog initiativet till sommarfika i kyrkan tillsammans med kollegan Ann-Louise Persson som också är diakon.

Alla är välkomna att fika i kyrkans lokaler eller ute om vädergudarna bjuder på sol. Och fika kostar tre till fem kronor.

Annons

– Vi erfar att många sitter ensamma och inte kommer iväg på någon semester. Vi tänkte att man istället kan mötas och skapa en gemenskap, säger Jenny Magnusson.

Till cafét kommer det människor från olika håll till exempel Malmö och Kristianstad. Sista sommarcafé-dagen förra året var där 60 besökare.

– I nuläget håller det på i två veckor. Vi hoppas att vi kan förlänga tiden framöver. Men det kräver ju frivilliga krafter. Nu är det folk som har ställt upp och diskar, brer mackor, bakar och så vidare.

Lilian Carlsson är en av de som besökte sommarcafét i går.

– Jag har nära hit och framför allt tycker jag att det är roligt att träffa nya människor. Här har jag träffat nya kompisar som jag har kontakt med sedan förra årets sommarfika. Sen är det väldigt kul att någon sånt här händer i stan. Att människor tänker på att anordna detta. Då får man ju visa uppskattning och ta och komma hit, säger hon.

Under sommarfikat har Svenska kyrkan ”Dagens tanke”. Då är det någon som får tala inför gemenskapen om en tanke man har. Under gårdagen talade Jenny Magnusson om att bejaka det man vill göra men inte vågar och uppmuntrar till att våga. Avslutningsvis hade de allsång.

Sara Almosaibi Jasas
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons