Annons

Ol­jan kan er­sättas – av mån­ga oli­ka al­ter­na­tiv

Opinion Trä har ock­så stora möj­lig­heter, som åt­min­sto­ne i la­bo­ra­to­ri­erna är hopp­in­gi­van­de.
Opinion • Publicerad 27 juli 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Ett EU-di­rek­tiv har lett till för­bud mot plast­på­sar i Frank­ri­ke och i Sve­ri­ge till krav på att bu­tiker att in­for­mera om plast­på­sars mil­jö­ef­fekter. Se­dan länge tar ju livs­me­dels­han­deln be­talt för plats­på­sarna och nå­gon ked­ja har in­fö­rt pant på sina plast­på­sar.

Det på­går ock­så fors­kningen och för­sök för att er­sätta plast­på­sarna med mer mil­jö­vän­liga al­ter­na­tiv som ändå har plastens för­delar.

Annons

Skogs­branschen, bland an­nat i sam­ar­be­te med Mitt­uni­ver­si­te­tet i Sunds­vall, fors­kar om hur ma­te­ri­al av trä ska kun­na er­sätta plast och för­söker ta fram pap­per som tål vat­ten näs­tan lika bra som plast­på­sar.

fort­farande är ol­jan bil­lig som rå­va­ra i in­du­strin och plast är för mån­ga än­da­mål ett oöver­träf­fat ma­te­ri­al. Men trä har ock­så stora möj­lig­heter, som åt­min­sto­ne i la­bo­ra­to­ri­erna är hopp­in­gi­van­de.

Som bräns­le är ol­jan re­dan på väg att er­sättas. Flera länder har varslat om för­bud för die­sel­bilar inom 15 el­ler 25 år. Även ben­sin­bilar hotas nu av för­bud i Stor­bri­tan­ni­en om nå­gra år.

Ge­nom åren har flera al­ter­na­tiv lan­serats. Eta­nol­sat­sningen i Sve­ri­ge förfuskades av oklara po­li­tiska be­slut samt kam­panjer från ol­je­in­du­strin med stöd av okun­niga jour­na­lister och kärnkraftsfanatiska de­bat­törer

Nu är bio­gasen i risk­zonen för det­sam­ma ge­nom otyd­liga po­li­tiska sig­naler i kom­bi­na­tion med en en­si­dig sat­sning på el­bilar.

Men mån­ga al­ter­na­tiv be­hövs för att er­sätta ol­jan.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons