Annons

Otillåten camping fortsätter vid mack

osby Sedan i maj har flera personer utan tillåtelse campat på Lars Dufwas rastplats.
Osby • Publicerad 27 juli 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Camilla och Lars Arvidsson driver Lars Dufwa och Cirkle K-stationen. Rastplatsen tillhör däremot Trafikverkets och tillstånd från myndigheten krävs för att stå på rastplatsen längre än 24 timmar. Foto: Axel Hilleskog
Camilla och Lars Arvidsson driver Lars Dufwa och Cirkle K-stationen. Rastplatsen tillhör däremot Trafikverkets och tillstånd från myndigheten krävs för att stå på rastplatsen längre än 24 timmar. Foto: Axel Hilleskog

Enligt Camilla Arvidsson började problemet i mitten av maj. Sedan dess har det varje dag funnits en samling personer som olovligen använder rastplatsen som camping och övernattar där, trots att gränsen är satt till 24 timmar.

Rastplatsen tillhör Trafikverket medan det är paret Camilla och Lars Arvidsson som sköter om den och Cirkle K-stationen.

Annons

– Det ser ut som ett läger och det kan skrämma iväg de som övernattar, säger Camilla Arvidsson.

Enligt henne rör det sig om 1-5 bilar som återkommer och upptill 10-12 personer som övernattar olovligen.

Dessutom berättar hon att några av personerna i fråga försökt göra upp en eld på andra sidan vägen i närheten av macken, använder rastplatsens toalett som tvättrum och uträttar sina behov i skogen bakom macken.

– Det är inte jättetrevligt när barnen ska ut och leka.

Flera gånger har hon ringt polisen på 11414 och bett om hjälp, endast en gång under sommaren har en polis besökt dem i ärendet.

– Det känns hopplöst, säger Camilla Arvidsson, som häromdagen till slut gjorde en polisanmälan. Brottsrubriceringen är egenmäktigt förfarande.

Kommunpolisen Staffan Käll har dock inte fått kännedom om fallet.

– Jag har inte blivit informerad om problematiken, säger Staffan Käll, som råder paret att kontakta honom.

Han pekar på att sådana här fall är komplicerade och hans råd är att införa så kallade ställplatser på rastplatsen och börja ta ut avgifter.

Det, förklarar han, skulle ge större juridiska möjligheter att avhysa personer som inte betalar.

Annons

– Det är ett sätt att komma tillrätta med problemet, då kan personerna avhysas om de vägrar betala.

Med hjälp av vad?

– De får säga till personerna att lämna.

Ägarna har tidigare sagt till att campingen är otillåten, men personerna har ändå inte lämnat och det här fortsätter. Vad finns det för maktmedel från polisens sida?

– Mycket begränsade. De har släppts in på området och polisen åker inte runt och avhyser, det ligger inte i vårt uppdrag. Annars får de stänga med bommar.

– Det finns risk att folk inte betalar för sig, men har man ett avtal så att det kostar pengar och avtalet bryts då ökar de juridiska möjligheterna.

Att införa ställplatser är något som Trafikverket i så fall får ta ställning till, förklarar Camilla Arvidsson.

Varken hon eller maken har i dagsläget planer på att diskutera ställplatser med myndigheten.

Axel HilleskogSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons