Annons

Alltför förödmjukande med svettpärlor på bild?

Opinion Svett ett övertramp?
Opinion • Publicerad 28 juli 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

OPINION

I tisdags skulle ministrar som på olika sätt mer eller mindre varit involverade i turerna kring Transportstyrelsen uttala sig.

Annons

Delar av det skedde inom ramen för rena partiledaröverläggningar och även en del träffar med medier förekom. I samband med ett framträdande med försvarsminister Peter Hultqvist ska en fotograf ha tryckt av en bild där svettbildning i pannan torkades av.

På Twitter meddelade den moderate tjänstemannen Niklas Gillström, vilket andra senare bekräftade, att Hultqvists pressekreterare då ska ha krävt att bilden raderades.

I sammanhanget är detta givetvis en detalj, utvecklingen har inneburit långt mer dramatiska frågor att uppmärksamma, inte minst för försvarsministern själv.

Samtidigt är det något principiellt intressant med ministertjänstemännens vilja att till synes harmlöst ryta till åt media om vilka fotografier som egentligen får tas på en minister.

Att torka pannan från svett ger ett nervöst intryck och bildmässigt är det effektivt för att genremässigt förstärka känslan av kris och att sakna kontroll. Man bör vara restriktiv med att intimisera människor alltför långt.

Med det sagt måste våra högsta politiska företrädare lite till omdöme och inse att media är en oberoende sfär. Gränsen är hårfin, men man bör vara försiktig med att anmärka på bildval. Vidare är frågan hur bra bild detta kontrollbehov ger av de som ger uttryck för det.

Max Eskilsson

Max Eskilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons