Regeringens obalanserade kritik

Jag är verkligen ingen beundrare av president Trump, men min förhoppning när han tillträdde var att han skulle se till att förbättra relationerna med Ryssland. Detta skulle kunna innebära slut på krigen i Syrien och Ukraina, vilket skulle komma miljontals stackars människor till gagn.
Trump har också försökt detta, men har blivit nedröstad. I stället tänker man utöka sanktionerna mot Ryssland, med motiveringen att man påverkat det amerikanska valet och för inblandningen i Ukraina! När det gäller det amerikanska valet, så förvånar det mig faktiskt att USA erkänner att en sådan påverkan skett. Har man så dålig säkerhet att utländska makter har möjlighet att påverka detta, så är det inte direkt något som jag trodde de ville skylta med. Om man jämför detta med NSA:s tämligen omfattande verksamheter, som avslöjades för en tid sedan, så kan man tycka att man inte själva är så mycket bättre.

Om vi sen ser på Rysslands stöd till rebellerna i Ukraina, så är det ju så att USA ger stöd till rebellerna i Syrien. Man kan kanske tycka att skillnaden är att Syrien styrs av en diktator, men med facit i hand från störtandet av diktatorerna i Irak och Libyen, så borde USA nu har lärt sig den läxan.
Jag är inte heller någon beundrare av Putin, men jag tycker dock att det borde vara lite mer balans i kritiken. De flesta svenska medier är väldigt enögda när det gäller detta, med få undantag, där denna tidnings chefredaktör glädjande nog hör till de som uttrycker sig mer objektivt.

Den svenska regeringen och riksdagen är lika obalanserade, där de kritiserar Ryssland för ”den aggressiva upprustningen”. Om man tittar på kartan över Natos baser, som omger Ryssland skulle det i det närmaste vara ett tjänstefel av Putin om han inte rustade.
Annekteringen av Krim blir därmed ganska logisk (om än orättfärdig). Annars hade troligen Nato tagit över den bas som Ryssland nu har där.
Det är möjligt att USA och Nato tjänar på att tränga in Ryssland i ett hörn, men denna taktik innebär att de krig, som är så förödande för de civila, kommer att fortsätta för evigt och flyktingströmmarna i världen öka ytterligare.
Prestigen är viktigare än människors väl och ve, tyvärr. Att tränga in en motståndare i ett hörn har också mer än en gång resulterat i att denne anser sig tvungen att vidta något desperat.

×