Jerry Svensson och döttrarna Rebecka och Hannah trivs allra bäst bland mer eller mindre buckliga bilar. Foto: Marika Höghäll

De har smittats av pappas passion

Rävninge Sådan far. Sådana döttrar.
Rävningebon Jerry Svensson är en välkänd profil på folkracebanorna och nu följer döttrarna Hannah och Rebecka i pappas hjulspår.

På gården i Rävninge utanför Hästveda finns hästkrafter i olika former. Mamma Lisa sysslar med westernridning men det är pappa Jerrys bilar som döttrarna Hannah och Rebecka har fastnat för. Så är de också mer eller mindre uppväxta på folkracebanorna.
– Jag har varit motorintresserad sedan jag började tänka i princip, säger Jerry som firar 30-årsjubileum på folkracebanan nästa år och är engagerad i Hästveda FRC.
Och passionen för sporten har smittat av sig.

Rebecka fyller 15 i början av oktober och gör sin första säsong på folkracebanorna.
Storasyster Hannah, 18, har kört i tre år.
– Jag var ganska avundsjuk när hon fick börja köra, säger Rebecka som har längtat efter att få ge sig ut och knuffas med sitt ”vrålåk” – en bucklig, matt röd Saab som för den oinvigde förefaller ha sett sina bästa dagar.
14-åringen rullade i sin allra första tävling.
– Men det var bara kul!

Charmen med folkrace?
– Dels känslan när man kör. När man står på startplattan, är jättenervös och känner adrenalinet komma. Sen är det jättekul när man kommer iväg. Det är som att åka en karusell som man styr själv, förklarar Rebecka.
– Sedan är det också allt utanför banan. Alla hjälper varandra och så fort man har problem kommer folk springande och vill hjälpa till, utvecklar Hannah.
Tjejerna har fått lära sig sporten från grunden. Det innebär en hel del jobb.
– Man kan handräcka, måla, rikta – man kan hjälpa till. Jag har hållit hårt på att de ska vara med där också, säger Jerry.

Så det är ingen gräddfil bara för att man har en pappa som kan meka?
– Det underlättar ju lite, erkänner Rebecka med ett leende.
– Men hjälper vi inte till så blir det ingenting.

Ni tycker inte att det är dags för pappa att pensionera sig snart?
– Nej! Jag vill köra mot honom, säger Hannah.

Du får passa dig?!
– Vi såg ju vad som hände när vi körde gokart i Halmstad, skrattar Jerry.
– Den enda regeln var ”kör inte på varandra” och så ligger Hannah före pappa – och han kör rakt på henne, berättar Rebecka.
– Jo, han tryckte in mig i väggen så att jag fastnade, säger Hannah med ett snett leende.
– Jag kunde ju inte förlora, slår Jerry fast.

Har du lärt dem allt du kan?
– Jag försöker och det går faktiskt bra, de lyssnar när jag ger tips. Det är mycket med att komma iväg i starten, varv, man ska slira lite på kopplingen och känna dragläge… Det är många sådana tricks som vi har tränat på här hemma. Här är ju bra för vi kan köra på åkrarna. Vi har börjat med att köra sakta – det är det svåraste. Man är ingen vinnare meddetsamma, det tar många år.
– När pappa kör ser man att han hittar de där ytorna att köra förbi men när man själv kör är det jättesvårt, säger Rebecka.

På gården står ett antal presumtiva tävlingsbilar.
– Vi har väl tio stycken eller nåt sånt.

Något speciellt bilmärke?
– Nu blev det jobbigt, skrattar Jerry som arbetar som servicerådgivare på Dahlqvists Bil och till vardags hanterar Fordar.
– Det är ju mest Saab och de har jag kört länge. Det är en stark bil som håller för mycket och är lätt att reparera. Nu har jag ju hela garaget fullt med Saabgrejer så de får man väl använda så länge man kan.
Säsongen har så här långt gått i dur för Jerry som har placeringsraden 2–1–2. Kommande helg väntar klassiska Svampafestivalen, en tävling som brukar locka 300 starter.
Rebecka skulle ha kört i Tomelilla men fick kasta in handduken på grund av körtelfeber och Hannah sommarjobbar sista helgen på Barnens by. Därför får pappa Jerry representera familjen Svensson på Svampabanan.

– Svampafestivalen är den enda tävling som jag inte har vunnit. Jag är nästan alltid i final där och det har varit nära många gånger. En gång ledde jag men fick punktering, berättar Jerry som är sugen på segerbucklan. Riktigt sugen.
– Ja, den hägrar faktiskt en hel del, medger den rutinerade folkraceräven.

×