Ammi Sjöström, 42, och Li Lindström, 42, tycker att Helgeåfestivalen är en lugn och mysig festival.Foto: Bella Bryngelson
Ammi Sjöström och Li Lindström diskuterar kring tryggheten på Helgeåfestivalen.
Fredrik Valdt, 24, från Tormestorp, menar att rockfestivaler brukar ha god stämning.
Tobias Svensson, 28, och Vilma Lindell, 26, upplevde sig trygga på festivalen.

Besökare nöjda med tryggheten

knislinge Det har rapporterats i media om våldtäkter och sexuella ofredanden på flera musikfestivaler runt om i Sverige i sommar. Tidningen åkte till pågående Helgeåfestival för att ta pulsen på besökarna när det gäller deras upplevelse av trygghet.

Säkerheten på Helgeåfestivalen blev högaktuell i går kväll när åskan dundrade fram under konsertspelning och störtregn. Förutom säkerhet kring scenframträdanden är tryggheten bland besökarna en annan aspekt på festival. I en intervju med tidningen tidigare i veckan sa festivalgeneralen Andreas Martinsson att den uppmärksammade debatten om våldtäkter på festivaler påverkat arrangörerna. Säkerheten för unga tjejer är mycket prioriterad, menade Andreas Martinsson. Vad säger festivalens besökare om tryggheten?

Vilma Lindell och Tobias Svensson har rest till Helgeåfestivalen från Sölvesborg, och har endagsbiljetter för fredagen.

Känner du dig trygg på Helgeåfestivalen?
– Ja, det tycker jag. Det är en liten festival och det känns inte som att folk är här för att bråka, säger Tobias Svensson.
– Men det är värre för kvinnor, vilket är helt fucked-up. Kvinnor ska inte behöva oroa sig för att bli antastade.
Vilma Lindell säger att hon också känner sig trygg på festivalen, men att hon blir arg av att höra om våldtäkter på festivaler.
– Jag tvingas fundera på om jag behöver oroa mig, och det gör mig arg. Bara för att jag är född i ett visst kön, ska jag inte behöva vara rädd.
Hon tillägger att det nog är en helt annan grej att bo på camping på festivaler.
– Vi är ju bara här över dagen, men bor man i tält och sover på festival är det nog en annan grej.
Ammi Sjöström och Li Lindström är nyfunna vänner på Helgeåfestivalen. Båda två är positivt inställda till tryggheten på festivalen.
– Jag har inte upplevt någon som obehaglig. Jag känner mig trygg. Det känns lite som en enda stor familj här, säger Ammi Sjöström från Åstorp.
– Jag tror åldern gör mycket. De flesta här är vuxna och tar ansvar för sig själv och andra, säger Li Lindström från Lund.
Ordningsvakternas uppgift på festivalen är att jobba förebyggande. Det menar Alexander Simion, som är en av festivalens ordningsvakter.
– Våra riktlinjer är att ansvara för ordningshållning, vi kan inte ändra i våra arbetsuppgifter. Men efter allt som hänt och rapporterats, så iakttar jag med ett extra öga.

Alexander Simion berättar att de har ett bra samarbete med initiativet Vuxna för trygga tjejer, som funnits på plats på festivalen.
– De kommer till oss och säger till om något hänt.
Fredrik Valdt från Tormestorp är på Helgeåfestivalen för andra gången. Han upplever att rockfestivaler inte brukar ha problem med sexuella ofredanden eller våldtäkter.
– Det brukar vara bra folk och bra stämning på rockfestivaler, säger han.
Vännen Mathias Kjellqvist från Hässleholm håller med.

Vad tycker du att man borde göra för att minska våldtäkter och sexuella ofredanden på festivaler?
– Det borde inte vara så mycket folk på samma ställe. 50 000 besökare, som det är på vissa festivaler, är för mycket.

×