Malin Persson Giolito har skrivit Nordens bästa kriminalroman med sin Störst av allt. Foto: TT

Svensk deckare blev bäst i Norden

Litteratur Förra året fick författaren och juristen Malin Persson Giolitos rättegångsthriller Störst av allt Svenska Deckarakademins pris för årets bästa svenska kriminalroman. Nu är Persson Giolito också bäst i Norden och belönas med Glasnyckeln.

Glasnyckeln:
Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln har fått sitt namn efter Dashiell Hammetts klassiska roman, The Glass Key. Priset utdelas varje år till bästa nordiska kriminallitterära verk (roman eller novellsamling). Vart och ett av de fem nordiska länderna nominerar en nationell kandidat, varefter alla juryerna röstar om vem som ska få priset, ära, diplom – och en glasnyckel från Nybro glasbruk i Småland.

Varje år delar Skandinaviska Kriminalsällskapet (SKS) ut pris till årets bästa nordiska kriminalroman. Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island nominerar en kriminalroman var och en jury med medlemmar från samtliga länder utser sedan pristagaren.
I år går priset för första gången sedan 2011 till en svensk författare – Malin Giolito Persson för rättegångsthrillern Störst av allt. Juryns motivering lyder: ”Störst av allt är en rättegångsthriller på ett vasst och ofta roligt språk. Jagberättaren, den tonåriga överklassflickan Maria, står anklagad för en blodig skolskjutning och frågan om skuld och oskuld, naivitet och fördomar varieras elegant i en spännande och oförutsägbar intrig. Läs den!”.

Glasnyckeln delas i år ut för 26:e gången och den första pristagaren 1992 var Henning Mankell för den första Wallanderdeckaren, Mördare utan ansikte. Malin Persson Giolito är den femte kvinnan som får priset, efter norskorna Kim Småge 1994, Karin Fossum 1997, svenska Karin Alvtegen 2001 och förra årets pristagare Ane Riel från Danmark.
Sammanlagt har Sverige fått nio Glasnycklar och senast var alltså 2011, då priset gick till Leif GW Persson, pappa till Malin Persson Giolito. Det var GW Perssons Den döende detektiven som belönades då. Andra svenskar som fått priset är till exempel Johan Theorin för Nattfåk, Stieg Larsson för Luftslottet som sprängdes och Roslund & Hellström för Odjuret. Övriga nominerade till årets Glasnyckel var Lars Kjædegaard för Det det er værre (Danmark). Pauliina Susi för Takaikkuna (Finland), Óskar Guðmundsson för Hilma (Island), och Torkil Damhaug för En femte årstid (Norge).

Glasnyckeln:
Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln har fått sitt namn efter Dashiell Hammetts klassiska roman, The Glass Key. Priset utdelas varje år till bästa nordiska kriminallitterära verk (roman eller novellsamling). Vart och ett av de fem nordiska länderna nominerar en nationell kandidat, varefter alla juryerna röstar om vem som ska få priset, ära, diplom – och en glasnyckel från Nybro glasbruk i Småland.

×