Den norska författaren och journalisten Åsne Seierstad är aktuell med med den Brageprisade boken Två systrar. Foto: TT
Åsne Seierstad. Foto: Privat
Carsten Jensen. Foto: TT

Varför – frågan som driver Åsne Seierstad

Författarsamtal Journalisten Åsne Seierstad har gjort sig känd som författaren till reportageböcker som Bokhandlaren i Kabul och En av oss, en bok om Anders Behring Breivik.
I kväll gästar hon Malmö Författarscen för ett samtal med danske författaren Carsten Jensen.

Författarscenen:
I dag, tisdag 8 augusti, flyttar Malmö stadsbiblioteks Författarscen ut på Pildammsteatern. Där möts den norska författaren och journalisten Åsne Seierstad och den danske författaren Carsten Jensen i ett samtal modererat av den svenske författaren Peter Fröberg Idling. Samtalet startar 19.00.

År 2016 kom Åsne Seierstads bok Två systrar ut. En reportagebok om två tonårssystrar som lever ett vanligt liv i en mindre ort i Norge och som gradvis radikaliseras och till slut bestämmer sig för att åka till Syrien och IS.
Åsne har i boken intervjuat familjemedlemmar, vänner och andra som varit i kontakt med flickorna. Hon har flera gånger försökt få direktkontakt med flickorna, utan resultat.

Du skriver att du vill ta reda på hur det här kunde hända, har du fått något svar?
– Ja, jag har fått många svar på vägen. Det finns inte bara ett svar, utan det är många olika faktorer som gör att de tog det valet. Ett svar är att det är mest unga människor som reser till IS. Det är ett slags sökande efter meningen med livet och sen förstås en religiös faktor som är väldigt viktig, flickorna gick väldigt djupt in i islam och en extrem form av islam. Det är en faktor och sen kanske lite känslan av äventyr och romantik, det är ändå tonårsflickor som kanske vill att vardagen ska innehålla mer, berättar hon. Men det finns även en del sätt att undvika att unga människor radikaliseras menar hon.
– Det finns många sätt att förebygga det på. Det som är viktigt på ett övergripande plan är ett fungerande samarbete. Skolan, som ofta är de som finner radikalisering först, måste ha nära kontakt med socialtjänst, med familjer och polisen, de måste samarbeta.
Arbetet med boken började då flickornas pappa själv kontaktade Åsne och bad om hjälp.
– Jag har fortfarande kontakt med föräldrarna och ena brodern, de har inte hört nåt från flickorna sen i höstas, det är ganska dramatiskt. De vet att de är i livet för att de hört det från andra, men de är inte helt säkra på var de faktiskt befinner sig just nu.

Två systrar tilldelades Bragepriset 2016, och har fått mycket uppmärksamhet internationellt.
– Jag har ju fått mycket respons, både från unga flickor med olika bakgrunder och inte minst från lärare. Boken är ett dokument som berättar något om hur det är nu eller hur det skulle kunna vara nu. Jag tror många behöver det narrativa, som inte bara behöver veta att radikalisering pågår, utan hur, förklarar hon.
Och det är också det som driver Åsne att skriva om såna här ämnen.
– Ja, det är ju en nyfikenhet att ta reda på varför. En ung pojke som gick i norsk skola och inte hade en så förfärlig bakgrund, hur är det möjligt att han mördade så många? De här tre ungdomarna som radikaliseras, jag vill hitta en anledning och för att förstå det måste man lära känna dem.
– Man lever lite med de här historierna. Med Två systrar var det mer ett drama under huden, man skriver lite med hjärtat i halsen, och det var en spännande bok att skriva eftersom det var så mycket som hände hela tiden.

Vad är det som gör reportageboken så viktig?
– Det är för att den når ut med berättelsen. Två systrar eller En av oss kräver inga förkunskaper. Det ska inte vara svårt och det ska heller inte vara tråkigt. Den litterära formen kan skapa en inlevelse hos läsaren som du kan förhålla dig till på ett annat sätt än det du läser om i tidningen.

Åsne Seierstad har rest runt mycket efter boken för att delta i panelsamtal och diskussioner kring radikalisering och extremism. Ikväll gästar hon Författarscenen i Pildammsparken tillsammans med danske författaren Carsten Jensen och moderator Peter Fröberg Idling.
– Jag känner både Carsten och Peter, vi jobbar lite samma och vill alla berätta historier och uppleva historier, säger hon.
Hon har trots alla panelsamtal, bland annat under Almedalsveckan, hunnit med att ha semester.
– Jag har varit på resa med mina barn, på Gotland och lite i Stockholms skärgård och så lite i Norge. Det var en fin liten semester.

Något nytt projekt har hon inte direkt på gång.
– Nu ska jag koncentrera mig på USA och dra västöver, men det är helt i startvattnet, så vi får se vad det blir av det, säger hon.

Författarscenen:
I dag, tisdag 8 augusti, flyttar Malmö stadsbiblioteks Författarscen ut på Pildammsteatern. Där möts den norska författaren och journalisten Åsne Seierstad och den danske författaren Carsten Jensen i ett samtal modererat av den svenske författaren Peter Fröberg Idling. Samtalet startar 19.00.

×