Foto: Arkiv

Förundersökning om ”liknande händelse”

ÖSTRA GÖINGE Den ökända bunkern – inhyst i maskinhallen på bunkerläkarens gård – är fortfarande avspärrad.
Anledningen är att det pågår en utredning om en ”liknande händelse” som den som bunkerläkaren dömdes för.

Bunkerläkarens gård är som bekant till salu, men så länge maskinhallen med bunkern är avspärrad lär det inte bli någon affär. Det sa mäklaren Rune Johansson till Norra Skåne tidigare i sommar.
Alla byggnader på fastigheten är tänkta att ingå i köpet och spekulanter vill kunna titta på hela gården – inklusive maskinhallen – innan det kan bli aktuellt med ett köp, sa Rune Johansson till tidningen i juni.
Då berättade Norra Skåne även att gården utsatts för skadegörelse och stölder och blivit ett tillhåll med busliv, vilket oroar boende i närheten av gården.
Kammaråklagare Erik Wendeby säger att avspärrningarna troligen kan hävas i början av hösten.
– Men det är svårt att säga när det blir, det pågår en utredning och utredningsskäl motiverar fortsatt avspärrning, säger Wendeby.

Bunkerläkaren dömdes till åtta års fängelse för människorov. Han kidnappade en kvinna i Stockholm och förde henne till gården i Östra Göinge, där kvinnan spärrades in i bunkern.
Det målet är avslutat, men det pågår alltså ytterligare en utredning som motiverar att maskinhallen med bunkern är avspärrad.

Vad gäller förundersökningen?
– Det är en liknande händelse, säger Erik Wendeby.

Har han rövat bort fler personer?
– Jag går inte in på vad det gäller. Men det pågår en förundersökning och inom ramen för den är den så kallade bunkern avspärrad.

I samband med rättegången mot bunkerläkaren framkom det att han inför kidnappningen i Stockholm träffade en kvinna i Oslo och då genomförde sin plan fram till att han skulle droga kvinnan och föra bort henne. Då valde han att avbryta.
Mötet med kvinnan i Oslo beskrevs som ”generalrepetition” inför människorovet i Stockholm.
När Norra Skåne i fjol skrev om generalrepetitionen bekräftade chefsåklagaren att det fanns misstankar om brottsförberedelse och försöksbrott i Oslo och att en förundersökning pågick.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du åkt mycket tåg i sommar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×