Råttorna trivs med att få falafelfrukost, men grannarna är inte lika glada över deras besök. Foto: TT

Råttfrukost vid falafelställe

MALMö Ett falafelställe städas så dåligt att råttor och duvor samlas. Nu ska miljöförvaltningen titta närmare på matstället.

Det är en upprörd tipsare som via miljöförvaltningens servicetelefon har informerat om falafelstället som efter stängningsdags lockar till sig stora mängder råttor. Matstället ligger i den östra delen av Malmö.
Orsaken till snuskeriet ska enligt tipsaren vara att ägarna inte städar uteserveringen på kvällen när de stänger utan bara låter skräp och matrester ligga kvar. Det gör att områdets råttor lockas dit för att ha falafelfrukost mellan kl 7-8 varje morgon. Dessutom sägs det att restaurangen alltid står öppen när matstället är igång. Något som enligt tipsaren inte bara är ohygieniskt, utan att det flyger även duvor in och ut i lokalen.

Miljöförvaltningen ser mycket allvarligt på tipset.
– Självklart är det inte bra att råttor rör sig runt ett matställe på det viset och om uppgifterna är korrekta att duvor flyger in och ut är det mycket allvarligt, säger Arvid Nordland, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen.
Han känner till att området har haft problem med råttor under många år och lovar att miljöförvaltningen ska titta närmare på det specifika fallet.
– Vad jag vet så har gatukontoret haft mycket arbete i området när det gäller just sanering av råttor. Jag ska kontakta dem för att se vad som har gjorts och se hur de ser på situationen, säger Arvid Nordland.
På gatukontoret är man bekanta med problemet, men inväntar verksamhetsansvarige Pernilla Lindes återkomst innan de går vidare med fallet.

Oavsett om situationen är så allvarlig som medborgaren beskriver eller inte så är man på miljöförvaltningen tacksam för tipset.
– Vi får in minst ett tips om dagen och det tycker vi är jättebra. Det underlättar vårt arbete. På det viset hjälper ju medborgarna oss att hålla Malmö mer hygieniskt, men det får även de som driver mat- och restaurangverksamheter i Malmö att tänka en gång extra och bli påminda om att prioritera hygienen, säger Arvid Nordland.

×