Annons

Alla äl­dre är inte olämp­liga bil­fö­ra­re

Opinion De senaste dagarna har två all­var­liga bil­olyc­kor orsakats av äl­dre bil­fö­ra­re, över 80 år.
Opinion • Publicerad 10 augusti 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

De senaste dagarna har två all­var­liga bil­olyc­kor orsakats av äl­dre bil­fö­ra­re, över 80 år. Det har gjort att dis­kus­sionen åter­upp­stått om att äld­res lämp­lig­het som bil­fö­ra­re borde kon­trol­leras, för att und­vika att sjuk­dom gör dem far­liga i tra­fiken.

Båda de ak­tu­ella fall­en är tra­giska. En 80-årig man kö­rde på nå­gra barn på en lands­väg. Om­stän­dig­heterna är inte helt klar­lagda, men han blev bländad och såg inte barnen som le­kte på vägen. Åt­min­sto­ne ett barn är all­var­ligt skadat.

Annons

Här­om­da­gen tryc­kte en 84 årig kvin­na på fel pe­dal och backade in i en grupp män­ni­skor. En äl­dre kvin­na dödades.

Trans­port­sty­rel­sen har nu väc­kt frå­gan om att ställa hög­re krav på äl­dre bil­fö­ra­re.

I dag ska lä­ka­re an­mäla om de an­ser att kör­för­må­gan för­sämrats all­var­ligt på grund av sjuk­dom. Det görs säl­lan. Det är inte så för­vånande att lä­ka­re inte vill ris­kera sin för­tro­en­de­fulla re­la­tion med pa­ti­enten ge­nom att an­mäla till en myn­dig­het att pa­ti­enten inte bör köra bil. Men det är fak­tiskt lä­ka­rens skyl­dig­het.

Frå­gan om re­gel­bun­dna häl­so­kon­troller av alla över en viss ål­der har tagits upp ti­digare. Ett så­dant sy­stem finns i an­dra länder.

Sam­ti­digt är det vik­tigt att be­tona att alla äl­dre inte är far­liga i tra­fiken. För mån­ga in­ne­bär bilen fri­het att del­ta i ett ak­tivt sam­hälls­liv. Det är värt myc­ket.

Så skärp gär­na re­glerna för lä­ka­re skyl­dig­het att an­mäla. Då kan förändringar i hälsan snabbt upptäckas. Men värna äld­res rätt att köra bil så länge de kan.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons