Annons

Nya jobb kan er­sätta de gam­la

Krönika Det hopp­in­gi­van­de är att det med rätt po­li­tik går att skapa nya jobb när de gam­la för­svinner.
Opinion • Publicerad 10 augusti 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

In­du­stri­ro­botar har se­dan länge blivit en na­tur­lig del av pro­duk­tionen. Mån­ga tun­ga och ris­ka­bla in­du­stri­jobb har för­svunnit ge­nom att er­sättas av ro­botar, som inte be­höver nå­gra kaf­fe­raster.

Inom jour­na­li­stiken dis­ku­teras hur ro­botar kan skriva no­tiser om ru­tin­ar­tade hän­del­ser utan att det mär­ks att det är en ro­bot istäl­let för en jour­na­list som for­mu­lerat sig.

Annons

Det har till och med gjorts ex­pe­ri­ment med att låta avan­cerade ro­botar skriva mu­sik, som även ex­perter har svårt att skilja från den mu­sik som Mo­zart skrev en gång.

Kommer ro­botarna och di­gi­ta­li­seringen att hota jobben? Den far­hå­gan är van­lig och ska inte av­färdas. Om­ställningen, när ro­botar tar över viss ar­bets­upp­gifter – det finns spe­ku­la­tioner om att 40 pro­cent el­ler mer av dagens jobb kan för­svinna – in­ne­bär själv­fal­let att mån­ga en­skilda per­soner drabbas, när de­ras jobb för­svinner.

Men i det stora hela finns möj­lig­heter att de gam­la jobben er­sätts av nya. Hit­tills har ut­vecklingen visat att det är så. Ibland ökar ock­så yr­ken som teo­re­tiskt skul­le minska ge­nom au­to­ma­ti­sering, där­för att nya be­hov upp­kommer. Med ökad ka­pa­ci­tet tack vare ro­bo­ti­seringen kan han­deln öka sitt sor­ti­ment el­ler ge bätt­re ser­vi­ce, vil­ket kan skapa nya jobb.

Sve­ri­ge är ett gott ex­em­pel på det. Se­dan 2006 har mån­ga jobb ra­tio­na­li­serats bort inom både in­du­strin och han­deln. Ändå har sys­sel­sättningen ökat starkt.

Det är inte låg­lö­ne­jobb som tagit över. Lö­ne­kost­nads­an­delen har inte minskat och ojäm­lik­heten i ar­bets­in­komster har inte ökat den här pe­ri­oden, pekar na­tio­nal­e­ko­nomen Ste­fan Föls­ter på i bo­ken Ro­bot­re­vo­lu­tionen, som är myc­ket op­ti­mis­tisk om möj­lig­heterna.

Hela EU:s sys­sel­sättning har fak­tiskt ökat un­der den här pe­ri­oden, trots den djupa eko­no­miska krisen ef­ter 2008. Länder med hög sys­sel­sättning har au­to­ma­ti­serat mer än ge­nom­snittet men fört en po­li­tik som un­der­lättat att skapa nya jobb. Där­för har sys­sel­sättningen kun­nat hållas på en fort­satt hög nivå.

Där­emot har USA:s sys­sel­sättning inte varit lika stark, vil­ket kan för­klara den po­li­tiska po­pu­lismens fram­gångar.

Det finns fors­ka­re som stu­derat sam­bandet mel­lan au­to­ma­ti­sering och po­pu­lism och kon­sta­terat att män­ni­skor som miss­gynnats på ar­bets­mark­naden av au­to­ma­ti­sering är mer be­nä­gna att rösta på po­pu­lis­tiska al­ter­na­tiv. Män­ni­skor som för­lorar ett me­del­in­komst­yrke och har svårt att hitta ett nytt jobb el­ler hamnar i ett låg­lö­ne­jobb blir av na­tur­liga skäl miss­nöjda. Det kan del­vis för­klara Do­nald Trumps fram­gång i pre­si­dent­valet.

Det hopp­in­gi­van­de är allt­så att det med rätt po­li­tik går att skapa nya jobb när de gam­la för­svinner. Sam­ti­digt måste na­tur­ligt­vis de in­di­vider som drabbas av ra­tio­na­li­ser­ingar hållas så ska­des­lösa som möj­ligt.

Det ökar kraven på om­ställnings­hjälp, livs­långa ut­bild­nings­möj­lig­heter och ett fun­gerande eko­no­miskt skydds­nät.

Annons

Men vik­tigast är att en po­li­tik förs som un­der­lättar för nya jobb, ge­nom att be­skattningen på ar­be­te minskas och ge­nom att re­gler och by­rå­kra­ti hålls nere.

Då kommer gam­la, bort­ra­tio­na­li­serade jobb att er­sättas med nya, pre­cis som det all­tid fun­gerat.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons