Kollodeltagarna har olika framtidsplaner. Evelina Hansson vill köra skogsmaskin...Foto: Erik Nilsson
... men Alicia Andersdotter Jeppson vill bli veterinär.Foto: Erik Nilsson
Christoffer Stampe. Foto: Erik Nilsson
Foto: Erik Nilsson
Foto: Erik Nilsson

Hellre skogen än Stockholm

Önnestad/Sösdala En skogsmaskin fäller granar i en skog utanför Önnestad. 15 barn står och tittar på.
De går på ett tre dagar långt skogskollo. Tanken är att de ska bli inspirerade till en framtid mellan granarna. Men en del är svårflörtade.

– Pappa har en skogsmaskin hemma så för mig är det som vanligt, säger tolvåriga Alicia Andersdotter Jeppsson och pekar på granavverkningen som ska bli papper och kartong.
Hon bor i Hässleholm och ser skogskollot som en liten semester mitt i sommarlovet.
– Man kommer bort från vardagen för att göra nya saker, det är kul. Det blir inte långvarigt men det går bra ändå.

Det är skogsägarföreningen Södra som anordnar kollo på nio olika orter i södra Sverige. Detta är andra året i rad och gruppen som Norra Skåne träffar utgår från en gård i Lunnahöja, där de sover. På dagarna gör de aktiviteter i naturen som att paddla och lära sig om skogsarbete.
– Förhoppningsvis lockar det någon till att vilja jobba med skogen i framtiden, säger kolloledaren Christoffer Stampe och borstar bort en spindel från sin skjorta.
– Det kommer ju bli personalbrist inom skogsyrken i framtiden, enligt flera rapporter. Urbaniseringen leder ju till att färre och färre har kontakt med skogen.

Alicia Andersdotter Jeppsson tror också att allt fler kommer at föredra staden framför skogen.
– Det känns ju som att det enda man gör är att sitta i en maskin halva dagen. Många är storstadsmänniskor och vill nog vara i staden. Där är det mer rörelse, i stället för att sitta ensam här ute.
För henne är skogen inte en framtida arbetsplats.
– Jag gillar att vara i skogen men nej… Jag är inställd på ett annat yrke sedan långt tillbaka. Jag vill bli veterinär.
Alla vill bli veterinärer, säger elvaåriga Evelina Hansson och hoppar ner från en stubbe. Hon är också med på skogskollot och berättar att hon gärna vill arbeta i skogen, helst vill hon köra skogsmaskin.
–Hellre vara ute i en skog där det är lugnt och fridfullt än inne i typ Stockholm. Där är alldeles för stimmigt och för mycket människor, säger hon.

Tycker du inte att det är ensamt i skogen då?
– Ensamt? Nja, det är ju snarare lugnt. Jag har jobbat lite ute i skogen och man tänker inte på att det är ensamt. Jag koncentrerar mig på jobbet.

Dagens fråga

Tycker du att kräftor är gott?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×