Staffan Käll, kommunpolis i Osby/Älmhult, i det mobila poliskontoret när det besökte Osby i veckan. ARKIVBILD

”Jag kan inte se att det är värt det”

osby Det behövs mer än ett mobilt poliskontor på torget anser kommunalrådet Marika Bjerstedt Hansen (S) som fortfarande önskar en bemannad polisstation.

Kommunpolisen Staffan Käll visade i onsdags upp polisens husbil som ska fungera som ett mobilt poliskontor under hösten med besök i Osby en halv dag i veckan.
– Du kan träffa polis, ställa frågor, göra anmälningar, lämna mindre hittegods … det är ett mobilt poliskontor, sa Staffan Käll i torsdagens tidning.

Även om kommunalrådet Marika Bjerstedt Hansen ser fördelar med ett rörligt poliskontor så vill hon fortfarande se en fast polisstation med bemanning.
– Jag ser husbilen som ett komplement, men det är ingen ersättning för en polisstation med poliser i, säger hon.

Varför är det viktigt?
– Man säger ju att polisen ska komma närmare människan. Samtidigt, om man har blivit utsatt för brott så ska man anmäla det på nätet, det kan nog fungera i teorin men jag tror det är viktigt att det finns fysiska poliser som man kan gå till och träffa. – Trygghet är en upplevelse, en bild av att om jag blir utsatt så kommer jag få hjälp.

Hon gläds åt att antalet poliser i yttre tjänst inte minskat, men ställer sig frågande till att man tjänat något på att lägga ner polisstationen.
– Polisstationen är borta och det påverkar människors känsla av trygghet. Jag kan inte förstå att det är värt det, säger Marika Bjerstedt Hansen.

För närvarande hyr polisen en lokal i det tillfälliga kommunhuset. Kommunalrådet berättar att samtal har förts med polisens lokalavdelning i Region Syd kring att göra om Arbetsförmedlingens gamla lokaler till en fast polislokal.
Notan för att göra om lokalen så att den passar polisens krav skulle kommunen och dess bolag Osbybostäder stå för, men polisen svarade ändå nej.
Anders Karlsson, lokalpolischef i Ljungbys polisområde där Osby också ingår, berättar att Arbetsförmedlingens lokaler inte riktigt passade verksamheten. I stället har man blivit erbjudna en lokal i Medborgarhuset som han anser bättre passar polisens behov.
Vid en eventuell flytt från den tillfälliga lokalen i kommunhuset till en permanent lösning i Medborgarhuset blir det inte en vanlig polisstation.
– En polisstation med bemanning, pass och den biten kommer vi inte ha, säger Ander Karlsson, som dock samtidigt säger att frågan om eller hur polislokalen ska bemannas är en fråga för framtiden.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Tycker du att kräftor är gott?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×