Annons

Kontantservice i andra former

Opinion Replik: Gårdagens ledartext – publicerad i såväl Skånska Dagbladet som Norra Skåne – riktade kritik mot Sparbanken Skåne och bankens kontanthantering.
Opinion • Publicerad 11 augusti 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Det är säkrare och miljövänligare med andra betalmedel än kontanter, menar Bo Bengtsson, vd Sparbanken Skåne.
Det är säkrare och miljövänligare med andra betalmedel än kontanter, menar Bo Bengtsson, vd Sparbanken Skåne.

Replik: Gårdagens ledartext – publicerad i såväl Skånska Dagbladet som Norra Skåne – riktade kritik mot Sparbanken Skåne och bankens kontanthantering. Vi vill här klargöra att banken inte slutar med kontantservice till kunderna, utan anpassar den till efterfrågan som råder idag.

Allmänhetens användning av kontanter har minskat under lång tid. Senaste åren har förändringen gått mycket snabbt, i takt med att de digitala alternativen blivit allt mer effektiva. Sedan är digitaliseringen inget unikt för bankbranschen, utan en trend som påverkat hela samhället på ett genomgripande sätt.

Annons

Att betala med bankkort, Swish eller internet- och Mobilbank är inte bara bättre för personsäkerheten, utan också snabbare och mer miljövänligt än sedlar och mynt. Det är på området digitala tjänster och kvalificerad rådgivning som efterfrågan växer idag. Vi tittar därför på en plan för vårt kontorsnät utan manuella kontantdiskar. För den som vill använda kontanter går det bra i insättnings- och uttagsautomater, där vi har ett långtgående samarbete med Bankomat AB.

Sparbanken Skåne ägs till 78 procent av sparbanksstiftelserna Färs & Frosta, Finn och 1826 medan vår samarbetspartner Swedbank äger 22 procent. Härigenom garanteras att alla beslut om verksamheten fattas lokalt.

De tre stiftelserna är också störst ägare i Swedbank bland landets sparbanker. Avkastningen på aktierna i dessa båda banker använder stiftelserna för att vidareutveckla Sparbanken Skåne med olika projekt och rabatterbjudanden till bankens kunder.

Ett exempel på detta är Utbildningsforum i Skåne AB som erbjuder gratis utbildning till Sparbanken Skånes kunder i digitala tjänster, både bankens och andra tjänster i samhället. Sparbanksstiftelserna har avsatt över 100 miljoner kronor för ändamålet. Alla kunder som är intresserade är välkomna att höra av sig!

Bo Bengtsson VD, Sparbanken Skåne
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons