Ida Antonsson, 20, är från Hässleholm och är på Jamboree för andra gången, i år som gruppledare.
Savannah Kayondo, 10, från Kristianstad gillar att vara utomhus t och trivs som scout.
Alva Bäck, 15, från Dalby är på Jamboree för första gången. Foto: Jörgen Johansson
Charlie Johansson, 14, från Hässleholm har varit scout sedan han var åtta år gammal.
Det är fjärde gången som Jamboree hålls i Rinkaby utanför Kristianstad. Ungefär 1000 scouter från andra länder besökte Rinkabyfältet och totalt 11 000 personer var här under veckan.
Vyn över Jamboree17, sedd från utkikstornet. Foto: Jörgen Johansson
Carl XVI Gustaf har själv varit scout sedan har var fyra år gammal.
Stort presspådrag när kungen vandrade ner mot lägret. Foto: Jörgen Johansson

Kunglig avslutning av Jamboreen

rinkaby Drygt 11 000 personer har under veckan besökt det enorma scoutlägret på Rinkabyfältet utanför Kristianstad. Äventyrare, upptäckare och så småningom en kunglighet rörde sig mellan ”Hubbarna” på lägrets sista dag.

Det är fjärde gången Jamboreen hålls i Rinkaby, senast var 2011 då det även var internationell världsjamboree för 22:a gången. Någon som befann sig på världsjamboreen 2011 är Ida Antonsson från Hässleholm, som i år agerar gruppledare och rekryterare för en barngrupp. Tidningen träffar henne i lägret för Hässleholm, Tyringe, Wä och Västertorp. Hon blev scout för ungefär 13 år sedan, när hon var sex-sju år gammal.
– Jag var först Bäverscout, som det första steget heter.
Hon blev biten av scouting redan första gången.
– Det som jag fastnade för och som har hållit mig kvar är att alla får vara med. Det finns ingen ”avbytarbänk”, som i sporter, berättar Ida Antonsson.
Tillsammans med en grupp barn, som består av både scouter och icke-scouter, mellan tio och elva år åker de till Jamboreen och prova på olika aktiviteter. En som är med i gruppen är Savannah Kayondo, tio år, från Kristianstad. Hon har varit scout i ett år och det är första gången hon är på Jamboree.
– Det är jättekul. Jag får göra olika grejer som jag aldrig gjort innan, som smide till exempel.

Det bästa med att vara scout?

– Alla är kompisar och jag får vara ute ganska mycket, säger Savannah Kayondo.

Att träffa nya människor är ett av uppdragen som Ida Antonsson har som gruppledare.

– Vi försöker träffa så många olika scouter från så många olika länder som möjligt.

Charlie Johansson, 14, är en annan scout från Hässleholm. Han är också på Jamboree för första gången, men har varit scout sedan har var åtta år gammal.
– Scouting betyder mycket för mig. Att vara ute och att vara på läger är kul. Och att träffa nya vänner.

Kvarteren, ”hubbarna”, med olika aktivitetstält finns utspridda över lägret. Olika grupper så som exempelvis Äventyrare, Utmanare och Upptäckare bestod av barn och ungdomar, indelade efter ålder. I tältet för ”Free being me” sitter Alva Bäck, 15, från Dalby i en samtalsgrupp för Äventyrarna, åldersgrupp 13-15. Hon har varit scout i Lunds scoutkår sedan hon var åtta år gammal.

– Det jag gillar mest är att det inte finns någon press här, som i skolan. Man kan vara sig själv och vara avslappnad.

Aktivitetstältet ”Free being me” tog upp teman som självkänsla, normer och skönhetsideal. I tältet kunde ungdomarna i Äventyrar-gruppen diskutera bland annat vad kroppsideal gör med människor.

Rundvandringen med Carl XVI Gustaf samlade till sig en stor flock av nyfikna scouter som ville följa Hans Majestäts besök. Statschefen påbörjade rundvandringen från scoutlägrets Trygghetscenter och vidare genom lägret. Även han tittade en kort stund in i tältet för ”Free being me”, där han bland annat frågade ungdomarna vad de lärt sig av den här aktiviteten.

– Vi har lärt oss att det är bättre att ge komplimanger för egenskaper än utseende.

Carl XVI Gustaf frågade också vad de saknat under lägerveckan.
– Att ta varma duschar!, blev svaret från en scout, vilket följdes av skratt och kungens svar:
– Men det får du imorgon!
Vidare vandrade kungen med ett släpp av hovpersonal, pressfotografer, journalister, säkerhetsvakter och många nyfikna unga och äldre scouter som alla ville få en bild eller åtminstone glimt av kungen. I Norra Järva Scoutkår stannade han till för att hälsa på scouterna och även vara med på en gruppbild. Längre fram nådde följet ett minnesmonument i utkanten av lägret, där kungen ombads ge sin signatur för att på så vis föreviga sitt besök på Rinkabyfältet.

Dagens fråga

Tycker du att kräftor är gott?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×