Björksäter tidigt 30-tal
I lokalhistoriska arkivets arbetsgrupp ingår Per Carlsson, Per-Olof Persson, Eva-Lill Helgesson, Jan Olsson och Björn Bönnestig. Från hembygdsföreningen: Christina Lilja, Olavi Olson och Olof Larsson. foto: Bella Bryngelson
Sjöstugans entré.
Stan Getz på Björksäter.

Nostalgiskt om dansbanor

Hässleholm Tivolibacken, gamla Sjöstugan, Berns och Bellevue är dansbanor från en svunnen tid.
Nu vill hembygdsföreningen och lokalhistoriska arkivet i Hässleholm väcka minnena från nöjesplatserna till liv i ny utställning.

Endast två golvur står kvar från utställningen Klockrent i Västra Göinges hembygdsförenings museum i Hässleholm.
Arbetet med den kommande utställningen är i full gång, och det är lokalhistoriska arkivets arbetsgrupp som tillsammans med hembygdsföreningen leder planeringen.

Utställningen ska berätta om ”Folkparkseran” och går under namnet I aftondans, så som de gamla nöjesannonserna rubricerades förr i tidningarna. I aftondans stäcker sig ungefär över en 100-årsperiod, med start i slutet på 1800-talet fram till 1980-talet.
Lokalhistoriska arkivets arbetsgrupp började arbeta med projektet ”Hässleholms nöjesplatser” för ungefär ett och ett halvt år sedan.
Då var syftet att dokumentera och sammanställa skrifter över dansbanornas historia i Hässleholm. Att det skulle bli en utställning av arbetet var inget som var bestämt då, utan det beslutades senare, när Hembygdsföreningen visat intresse för arbetsgruppens jobb.

Olika montrar är utplacerade inne på Hembygdsmuseet, men de står än så länge tomma så när som på en liten lapp på vardera. På lapparna står namnen på den dansbana och nöjesplats som ska bo i den lilla glasmontern några månader framöver.
– Varje monter ska få representera var sin dansbana, berättar Olof Larsson från hembygdsföreningen.
Tanken är att varje monter ska fyllas med gamla bilder, planscher, affischer och kanske skivomslag. Som sagt har lokalhistoriska arkivets arbetsgrupp, samlat in material om ”Folkparkseran” under ett och ett halvt års tid. Gruppen har bland annat suttit i hembygdsföreningens lokaler och bläddrat i gamla upplagor av Norra Skåne.

– Detta är viktig lokalhistoria, och vi saknade en samlad skrift om den här tiden, säger Per Carlsson, ordförande för lokalhistoriska arkivet.
Med utställningen vill de nå ut och få gensvar. Folk får gärna höra av sig innan utställningens start den 3 september, med egna berättelser och minnen, menar Olof Larsson, från hembygdsföreningen.
– Vi vill hitta berättelserna och minnena. Vilka orkestrar som besökt platserna, vad som hände och vem som var där.

Det finns mycket historia bakom de olika nöjesplatserna, med stora såväl svenska artistbesök, som internationella. Den amerikanske jazzmusikern Stan Getz besökte en gång Björksäker, och artister som Lill-Babs, Alice Babs, Monica Zetterlund och Edvard Persson har stått på scenerna i Hässleholm.
– Vi hoppas minnen ska komma fram av utställningen, säger Olof Larsson.
– ”Folkparkseran” är slut, i den version som vi har upplevt den.

Dagens fråga

Tycker du att kräftor är gott?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×