Annons

För­svaret har inte all­tid ve­to­rätt mot vind­kraft

Opinion Det är väl­kom­met att re­ger­ingen åt­min­sto­ne ibland, som i Lun­da­fal­let, ställer sig på vind­kraftens sida.
Opinion • Publicerad 12 augusti 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Re­ger­ingen har gett Lunds kom­mun rätt om ett vind­kraft­verk som Försvarsmakten vill ha bort. Vind­kraft­verket står på Skå­ne­gårdars mark i Häl­le­stad. På grund av att hästar är en del av verk­sam­heten har för­svaret inte flugit över markerna där vind­kraft­verket står. Ändå ville allt­så Försvarsmakten ha bort det.

Läns­sty­rel­sen gick på för­svarets lin­je, men re­ger­ingen gör en an­nan be­dömning och låter vind­kraft­verket stå kvar och pro­du­cera mil­jö­vän­lig el.

Annons

Det är nu­me­ra inte säll­synt att för­svaret mot­sätter sig nya vind­kraft­verk. Ofta får de rätt i myn­dig­hets- och dom­stols­pröv­ningen, även när frå­gan går ända upp till re­ger­ingen.

Men inte all­tid. Före Lun­da­fal­let har kon­flikten mel­lan vind­krafts­ut­bygg­naden och för­svarets på­stådda pro­blem varit som törst i Väs­ter­göt­land. Där har mån­ga pla­nerade vind­kraft­verk stoppas ef­ter mot­stånd från för­svaret. Men det finns ock­så ex­em­pel på att re­ger­ingen gett till­stånd till vind­kraft­verk, trots för­svars­in­vänd­ningar, ibland där­för att för­svaret i ti­digare ske­den till­styrkt.

Försvarsmakten ändrade sin grund­in­ställ­ning till vind­kraften för nå­gra år se­dan. Det nu­me­ra ri­gida mot­ståndet mot vind­kraft­verk har in­gen mot­sva­rig­het i an­dra länder där flyget och vind­kraften sam­ex­i­sterar utan pro­blem.

Där­för är det väl­kom­met att re­ger­ingen åt­min­sto­ne ibland, som i Lun­da­fal­let, ställer sig på vind­kraftens sida. För­svarets ord får inte gälla som Guds.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons