Annons

Är vit makt­ter­ro­rism in­gen frå­ga för Trump?

Opinion En na­zist kö­rde i lördags med bilen rakt in i en motde­mon­stration mot ra­sist­ma­ni­fes­ta­tionen i Charlottesville
Opinion • Publicerad 15 augusti 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

En na­zist kö­rde i lördags med bilen rakt in i en motde­mon­stration mot ra­sist­ma­ni­fes­ta­tionen i Charlottesville med an­led­ning av be­slutet att flytta en sta­ty av en syd­stats­ge­ne­ral.

En ung kvin­na dödades och 19 per­soner skadades i ter­ror­dådet.

Annons

Men pre­si­dent Trump vägrade att tydligt för­döma ra­sisternas ak­tion el­ler kal­la bil­ter­ro­rismen för just ter­ro­rism. Han tog inte av­stånd från ra­sisterna el­ler från Ku Klux klans stöd till ho­nom. För det har han fått stark kri­tik, även från re­pu­bli­kaner. Trumps age­ran­de står i stark kon­trast till hans ut­ta­lan­den när det handlat om in­vand­ra­res brotts­lig­het el­ler is­la­mis­tisk ter­ror i an­dra länder.

Vice pre­si­dent Mike Pen­ce där­emot tog klart av­stånd från ny­na­zisterna och Ku Klux Klan. De här grupperna har in­gen plats i det ame­ri­kansk sam­häl­let el­ler de­batten, be­tonade han.

Den de­mo­kra­tiske gu­ver­nören Terry McAuliffe upp­manade de ra­sis­tiska de­mon­stranterna, som i hu­vud­sak rest till Charlottesville från an­dra del­ar av landet, att åka hem.

I USA har be­tyd­ligt fler mördats av vit makt­ter­ro­rister än av is­la­mister. Att Do­nald Trump inte vill för­döma ra­sis­tiska och na­zis­tiska ter­ro­rister kan bara bero på att han i va­let fick stöd av de­ras or­ga­ni­sa­tioner. Det är be­kläm­man­de – och an­ti­ame­ri­kanskt.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons