Lord Bute var pelargonsorten som väckte Anna-Maria Eriksdotters intresse. 8Foto: Bella Bryngelson
Även de gröna bladen på pelargoner kan se mycket olika ut i form och färg.
Den ljusrosa pelargonen Mårbacka.
Pelargonhuset fyller tio nästa sommar.
Det har varit en bra säsong för Flädergården i Vinslöv.

Mångfaldens blomma lockar

Vinslöv Sedan början på juli har besökare kunnat inspireras av pelargonernas mångfald på Flädergården utanför Vinslöv, och idag är sista dagen för Pelargonpassion.

Säsongen mellan mitten på mars fram till ungefär förste oktober har hittills gått mycket bra. Anna-Maria Eriksdotter, som driver Pelargonhuset, berättar att de haft någonstans mellan 5-7000 besökare på Flädergården så här långt. Sommaren har också haft många semesterbesökare.
– Vi har haft en väldigt bra sommar, säger Anna-Maria Eriksdotter.

Anna-Maria Eriksdotters föräldrarna grundade Flädergården för 30 år sedan. Då var det först och främst fläder som odlades och de öppnade en gårdsbutik med fläderprodukter, och sedan även kaffestuga.
Det var senare, någon gång på 90-talet som Anna-Maria Eriksdotter lät sitt intresse för pelargoner få en egen plats på Flädergården, i Pelargonhuset.
– Det är mångfalden som gjorde mig så intresserad. Det är helt fantastiskt att pelargoner kan se ut på så många olika sätt, både blommorna och bladen, säger Anna-Maria Eriksdotter.

Besökare till Pelargonpassion har kunnat ta del av Anna-Maria Eriksdotters kunskap om som kommit till Pelargonpassion, där samtalen hållits igång från början till slut, berättar Anna-Maria Eriksdotter. Även bussar med besökare från olika trädgårds- och pensionärsföreningar har bokat in sig för besök under sommaren.
– Det som vi har upplevt intresserat folk, att man ofta inte vet hur olika pelargoner kan se ut.
I växthuset går det att finna varierande typer av pelargoner, varav en är en fyra meter gör pelargon Hispudom.
– Många som kommer hit tror ju inte att det är en pelargon, men det är det, säger Anna-Maria Eriksdotter.
Arbetet med Pelargonhuset är emellanåt ett ganska hårt arbete.
– Det är inget åtta till fyra-arbetstid. Det går inte gå hem och skjuta på saker till morgondagen, utan man måste ha det som livsstil, säger Anna-Maria Eriksdotter.

Under 15 år jobbade Anna-Maria Eriksdotter som sjukgymnast i Norge. Det var också då, i början på 90-talet, som hon började samla på pelargoner. I en trädgårdstidning såg hon ett fotografi av Lord Bute. Det blev den första pelargonen i samlingen.
Pelargonpassion återkommer nästa sommar, berättar Anna-Maria Eriksdotter. Då är det dessutom tioårsjubileum för Pelargonhuset.

Kommer ni göra något särskilt till jubileet?
– Det är inte helt klart hur vi ska göra med det, men de planerna kommer vi utarbeta under hösten.

×