Annons

EU:s pro­jekt­stöd ger både jobb och kul­tur

Opinion Drygt 4 000 oli­ka pro­jekt över hela landet har fått lands­bygds­stöd.
Opinion • Publicerad 16 augusti 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

För två år se­dan av­slutades EU:s för­ra pro­gram­pe­ri­od för lands­bygds­stöd. För svensk del har de åtta åren gett över 5 000 nya jobb. Fram­för allt har det skapats mån­ga nya ak­ti­vi­teter.

Drygt 4 000 oli­ka pro­jekt över hela landet har fått lands­bygds­stöd i de Lea­derområden som fått pengar från EU med kom­plet­terande ­fi­nan­siering från Sve­ri­ge.

Annons

2 400 nya fö­re­tag har bildats och allt­så 5 300 nya jobb, mån­ga inom be­söks­när­ingen och tu­rismen.

Men lika vik­tigt är den verk­sam­het som skapats vid si­dan av ar­bets­mark­naden. Näs­tan hälften av pro­jekten har drivits av ide­ella fö­re­ningar. Det har inte säl­lan handlat om att be­vara el­ler ut­veckla kul­turen på lands­bygden. Ex­em­pel­vis har ned­lägg­nings­ho­tade bio­grafer räddats och id­rotts­an­lägg­ningar rustats upp.

Det finns en stor bredd i verk­sam­heten – ge­men­samma lo­kaler, kurser, fri­tids­ak­ti­vi­teter, so­cial om­sorg, ser­vi­ce, in­fra­struk­tur och webb­platser.

Evenemang av oli­ka typ har startat och kommer att bli år­li­gen åter­kommande, även utan stöd. Leadertanken är just att starta verk­sam­het med hjälp av pro­jekt­stöd, men se­dan ska verk­sam­heten kun­na fun­gera utan stöd.

Livs­me­dels­för­ädling lo­kalt på lands­bygden har ut­vecklats på mån­ga platser. För­hopp­nings­vis kan den­na ut­veckling fa­sas in i den livs­me­dels­stra­te­gi som riks­dagen i så gott som to­tal enig­het fast­ställde före som­maren.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons