Annons

Hässleholmare till karate-EM

Sport • Publicerad 16 augusti 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 1-3 september arrangeras EM i Shotokan-karate i den belgiska huvudstaden Bryssel.

Sveriges JKS-landslagstrupp består av sammanlagt fem tävlande varav två kommer från Zanshin Karateklubb i Hässleholm.

Annons

– 40 procent av deltagarna kommer från klubben och det får man säga är bra, säger Tomas Linde som tävlar i åldersklassen 40-50 år.

– Jag fick en nytändning när jag fyllde 40. Det blir svårare när man börjar tappa smidigheten och snabbheten, men att åter få mäta sig med jämna motståndare gör att det blivit roligare igen, säger Tomas Linde.

Det andra Hässleholmsbidraget till EM heter Gabriel Persson. 17-åringen har betydligt färre år bakom sig inom karaten än Tomas Linde.

– Gabriel ska skaffa sig erfarenhet från att möta bra motstånd. Men han har också stora chanser, även om det inte är det viktigaste, tycker Tomas Linde.

Gabriel Persson håller själv med om att det är en god erfarenhet att vara med på EM. Samtidigt hoppas han förstås att hans förmågor ska räcka långt.

– Alltid svårt att förutse sina chanser. Men jag kommer göra allt för att få en chans på pallen, säger Gabriel Persson.

Vet du var du står jämfört med övriga deltagare?

– Egentligen inte. Men eliten är där och jag är en av dem. Det handlar mycket om det mentala, inställningen och viljan. Den som vill mest tar hem guldet, säger Gabriel.

Tomas Lindes mästerskapsrutin är betydligt större och i det senaste världsmästerskapet i Skottland stod han högst upp på pallen i sin klass.

Nu har han förstås förhoppningar om att återupprepa succén.

Annons

– Det kan gå lite hur som helst, många i min klass är jämna. Men har jag en bra dag och får ”rätt” lottning så står jag högst upp på pallen, tippar han.

– Det tror jag också, lägger Gabriel Persson till.

För att kvalificera sig för EM har de deltagit i olika läger och därigenom valts ut. De berättar också att de förberett sig för EM genom att ha egna läger och träna hårt även under sommaren, då träningen annars brukar gå lite på sparlåga.

– Mycket jobb ligger bakom och man lägger mycket tid på att vara i bra form. Det ska åtminstone inte vara formen man faller på, säger Tomas Linde och tillägger:

– Det blir ju en liten satsning, men det gillar jag.

Att representera Sverige i EM är det förstås få utövare som gör. Men intresset för karate i Hässleholm är stort och Tomas Linde berättar att klubben snart kommer att dra igång en ny termin för alla intresserade, oavsett ålder och erfarenhet.

– Den 29 augusti startar vi med en uppvisning. Ingen förkunskap krävs, avslutar medaljhoppet Linde.

bild 1/2
Gabriel Persson Zanshin Karateklubb
Gabriel Persson med en uppvisning i smidighet, styrka och teknik när han markerar en spark mot Tomas Lindes axel. Båda två har pallchans i EM.   	  	      foto: Magnus Wahlström
Gabriel Persson Zanshin Karateklubb
Gabriel Persson med en uppvisning i smidighet, styrka och teknik när han markerar en spark mot Tomas Lindes axel. Båda två har pallchans i EM.   	  	      foto: Magnus Wahlström
Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons