Annons

Sjukvård Kryh håller inte budgeten

Nyheter Sjukvård Kryh kommer inte klara budgeten och även prognosen kan bli svår att hålla. Per Einarsson (KD), andre vice ordförande i Kryh, tycker att nämnden gör för lite. Ordföranden Maria Nyman Stjärnskog (S), förklarar att sjukvården är utsatt, men att de gör så gott de kan och att man är på rätt väg.
Publicerad 16 augusti 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Centralsjukhuset i Kristianstad. Foto: Arkiv
Centralsjukhuset i Kristianstad. Foto: Arkiv

Budgeten kommer inte i hållas, Sjukvård Kryhs prognos pekar på ett resultat som är 170 miljoner sämre än budgeterat. Men även prognosen ligger i farozonen. För att den ska hållas krävs nämligen att årsarbetstiden minskas med motsvarande 150 heltidstjänster.

Per Einarsson (KD), andre vice ordförande i Kryh, är kritisk till nämndens arbete.

Annons

- De styrande, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, tar för lätt på det och då skenar kostnaderna. Det är viktigt att hålla budgeten och ta det på allvar.

Han menar vidare att det finns många förslag från medarbetarna på sjukhusen på tekniska och arbetsmässiga förbättringar, men att dessa inte tas tillvara.

- Det finns ingen metod för hur förslag ska tas emot. Det gör att man missar flera bra idéer på lösningar, säger han.

Ordföranden Maria Nyman Stjärnskog (S) förklarar att sjukvården sedan länge gått med underskott och att situationen är besvärlig, men att mycket görs och att man är på rätt väg. Hon betonar också att de flesta förslagen kommer underifrån, och att dessa, när så krävs lyfts upp till politiska beslut.

- Allt fler behöver vård och läkemedlen har blivit dyrare, men finansieringen har inte hängt med. Budgeten som Regionfullmäktige satt kan vi inte hålla, vi behöver en intäktsförstärkning till det vi förväntas göra.

- Men vi gör vad vi kan. Nettokostnaden sjunker månad för månad och vi har lyckats sänka kostnaden för inhyrd personal. Om vi tittar på kostnaden för inhyrd personal och budget ligger vi bättre till än förra året vid samma tidpunkt.

Kommer ni tvingas sparka personal?

- Nej, det handlar om naturliga avgångar i form av pensioneringar. Men personal på nyckelpositioner kommer ersättas, säger hon.

Mikael GammSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons