Annons

AI ger stora möj­lig­heter

Krönika Teslagrundaren Elon Musk hävdade på Twit­ter i fre­dags att AI är far­ligare än Nord­ko­rea.
Opinion • Publicerad 17 augusti 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Ar­ti­fi­ci­ell in­tel­li­gens (AI) är en rea­li­tet re­dan i dag. Hur avan­cerade de da­torer och ro­botar som pro­gram­meras för att bli ”in­tel­li­genta” kan bli är oklart. Kan de till och med över­träffa män­ni­skor? Kan de där­med ta över världen? Den frå­gan är inte ovan­lig i sci­en­ce fic­ti­on-filmer och -böcker.

Tv visade för nå­got år se­dan en se­rie – Äkta män­ni­skor – där ro­botar som såg ut som män­ni­skor fun­gerade som hus­hålls­hjälp men ock­så som säll­skap för en­samma. I tv-se­rien blev män­ni­skor för­älskade i ro­botar, som ock­så verkade kun­na ha käns­lor. En grupp ro­botar för­sökte ta makten över sina egna ”liv”.

Annons

Så långt har knap­past tek­niken kommit – och kan­ske ald­rig gör. Men dis­kus­sionen om den ar­ti­fi­ci­ella in­tel­li­gensen på­går in­ten­sivt.

Även kända tek­nik­fö­re­gång­a­re har gett sig in i de­batten.

Teslagrundaren Elon Musk har inte bara startat fö­re­taget som till­verkar den avan­cerade el­bilen. Han har ock­så ett fö­re­tag som ar­betar med rymd­tek­nik och vill åka till Mars. Han hävdade på Twit­ter i fre­dags att AI är far­ligare än Nord­ko­rea. Face­book­grun­da­ren Mark Zuc­ker­berg har mot­satt upp­fattning.

Utan tve­kan finns det risker, men ock­så enorma möj­lig­heter. Att da­torer be­segrat de mänsk­liga stor­mäs­ta­rna i schack är ett be­vis på att da­torer i vissa av­se­en­den kan över­träffa män­ni­skorna.

Vik­tigare är att in­tel­li­genta ro­botar kan hjälpa lä­ka­re med dia­gnos­ti­sering. En ro­bot kan läsa in ve­ten­skap­liga ar­ti­klar på näs­tan in­gen tid alls, nå­got som skul­le ta tim­mar el­ler dagar för lä­ka­ren. Det finns stu­dier som vi­sar att dia­gnoser av ro­bot­lä­ka­re är sä­krare än dia­gnoser av rik­tiga lä­ka­re.

Den mänsk­liga kon­takten kan inte er­sättas – ännu. Men ro­botar kan re­dan i dag både hjälpa äl­dre och funk­tions­be­gränsade med prak­tiska pro­blem och – fak­tiskt – i vissa fall fun­gera som en typ av säll­skap. Med hjälp av ro­botar kan den som har svårt att klara sig själv få ökad fri­het och rö­rel­se­för­må­ga.

För­sök på­går med fö­rar­lösa bilar. Det skul­le en­ligt alla be­dö­ma­re minska olycks­riskerna, efter­som ”den mänsk­liga fak­torn” som ligger bak­om hu­vud­delen av olyc­korna skul­le för­svinna el­ler mi­ni­meras.

Det skul­le dock tro­li­gen sna­ra­re öka än minska träng­sel­pro­blemen, för trans­porterna skul­le inte minska ge­nom fö­rar­lösa bilar. Möj­li­gen skul­le da­to­ri­serad pla­nering av tra­fiken göra träng­seln mi­ndre.

”Det in­tel­li­genta hemmet” är ett slag­ord för att låta da­torer sty­ra oli­ka hus­hålls­ap­pa­rater – vär­me­sy­stemet, kaf­fe­bryg­ga­ren, larmet.

Var­för inte låta da­torn läsa av in­ne­hållet i kyl­skåpet och göra in­köps­lis­tor – som kan be­ställas och le­ve­reras di­rekt från af­fären?

Annons

Risken finns dock att nå­gon hackar sig in i da­tor­sy­stemet och ändrar in­ställ­ningarna el­ler stänger av larmet.

Ett an­nat pro­blem är el­be­ro­en­det. Vad händer med den di­gi­tala sty­rningen om det blir ström­av­brott? Då går det kan­ske inte ens att låsa upp och kom­ma in i huset.

Di­gi­ta­li­seringen ger möj­lig­heter att för­bättra livet på mån­ga sätt för de all­ra flesta. Risker finns dock som inte ska un­der­skattas. Där­för måste den fort­satta ut­vecklingen av AI och an­vändningen av ro­botar och di­gi­tala hjälp­me­del ske med för­stånd.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons