Annons

Webbshoppare hotas hängas ut som nazister

Nyheter AFA (Antifascistisk Aktion) Skåne hotar att offentliggöra de kunduppgifter som läckt från den nazistanklagade webbutiken Midgård. Och hoten som skickades till kunderna låg i kuvert från Region Skåne.
Publicerad 17 augusti 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Antifascistisk Aktion under en demonstration. Foto: TT-bild
Antifascistisk Aktion under en demonstration. Foto: TT-bild

Den vänsterextrema organisationen AFA skriver idag på sin hemsida att den, enligt AFA, nazistiska webbutiken Midgårds hemsida blivit hackad. Därmed har AFA fått tillgång till personuppgifter för de som handlat på webbutiken mellan 2011 och 2017. Totalt handlar det om 8600 beställningar och hundratals namn med hemvist i Skåne och Blekinge. Alltifrån tidigare kända nynazister till skånska politiker och lärare sägs rymmas bland namnen.

AFA menar att kunderna genom sina köp direkt eller indirekt stödjer nazistisk kultur och aktivism. Därför har organisationen skickat brev till kunderna i vilka de hotar att offentliggöra de uppgifter de finner relevanta. Platsen för den kommande publiceringen är AFA:s hemsida.

Annons

I brevet ges dock en möjlighet för kunderna att slippa detta offentliggörande. Detta genom att informera AFA inom en vecka att man lämnat den organisation eller avslutat den aktivitet som är kopplad till den nationella rörelsen.

Kuverten som breven skickats i pryds dock inte med AFA:s logga, utan med Region Skånes. Det är dock oklart att om alla brev skickats i dessa kuvert.

- Vi har polisanmält ärendet. Vi har inget i dagsläget som tyder på en intern historia. Våra kuvert är lätta att få tag i, exempelvis på våra sjukhus, säger Rolf Ohrlander, säkerhetsansvarig inom Region Skåne.

- Men om det skulle visa sig att någon av våra ligger bakom detta, så ser vi väldigt allvarligt på det, säger han.

Mikael GammSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons