Annons

”Det kändes absurt, jag är absolut inte nazist”

SIMRISHAMN Agnetha Svanede från Simrishamn är en av dem som hotats att hängas ut som nazist av Antifascistisk Aktion (AFA) Skåne.
Publicerad 18 augusti 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Som Norra Skåne skrev igår har AFA Skåne skickat ut hotbrev i Region Skånes kuvert till personer som handlat på den nazistanklagade webbshoppen Midgård. Mottagarna uppmanas informera AFA inom en vecka att man lämnat den organisation eller avslutat den aktivitet som är kopplad till den nationella rörelsen. Annars skulle de hängas ut som nazister på AFA:s hemsida.

En av de drabbade är 46-åriga Agnetha Svanede som bor tillsammans med sin dotter i Simrishamn. Under tisdagen fick hon ett brev i vilket hon hotades att målas ut som nazist om hon inte hörde av sig till AFA.

Annons

- Jag trodde det var från sjukhuset eftersom det var Region Skånes kuvert, men när jag öppnar får jag läsa att jag anklagas för att vara nazist. Det kändes absurt, jag är absolut inte nazist. Det känns för jävligt att de ger sig på privatpersoner.

Agnetha Svanede förklarar att hon sett en annons på Facebook för en försvarssprej, klickat sig vidare och lagt en beställning.

- Jag beställde en billig försvarssprej som var laglig. Ska jag verkligen behöva källkolla en webbsida? Midgård sa mig ingenting.

Händelsen är nu polisanmäld.

- Jag har även mejlat AFA och sagt att jag kommer fortsätta polisanmäla om de hänger ut mig eller fortsätter trakassera.

Men mejlet till trots, så har AFA inte hört av sig.

- Jag har inte hört ett ljud, säger hon.

bild 1/3
Hundratals i Skåne och Blekinge har fått brevet. Foto: Privat
Agnetha Svanede. Foto: Privat
Foto: Privat
Hundratals i Skåne och Blekinge har fått brevet. Foto: Privat
Agnetha Svanede. Foto: Privat
Mikael GammSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons