Annons

Han är tillbaka i hetluften

Sport • Publicerad 19 augusti 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Djurgårdaren Anders Johansson har tagit SM-guld med Älvsjö (nuvarande Djurgården) och tränat klubbar i både dam- och herrallsvenskan.

Den här torsdagseftermiddagen står han och knyter gympadojorna på Vittsjö Idrottspark – som ny parhäst till Thomas Mårtensson.

Annons

Två dagar i veckan plus match finns Vittsjös nya långpendlande tränare på plats.

– Det kändes ganska lagom att göra på det här här sättet, säger Anders Johansson som har haft kontakt med Thomas Mårtensson och Vittsjö tidigare.

– Vi pratade redan i vintras om att jag skulle komma hit men då gick jag ju till AFC istället.

Sejouren i kontroversielle Alex Ryssholms AFC Eskilstuna blev inte ens fem månader lång. För första gången under sina 23 tränarår fick Anders Johansson sparken. En knapp månad senare fick även huvudtränaren Pelle Olsson gå.

– Det var en ny erfarenhet, säger Johansson med ett snett leende.

– Det var bara tråkigt att behöva kliva av så tidigt. Men det var deras beslut.

Med alltför mycket fritid på fickan, och en hel del fotbollsabstinens, kom erbjudandet från Vittsjö lägligt.

Vilka är dina första intryck av Vittsjö GIK?

– En fin liten klubb med många engagerade som jobbar ideellt. Sedan är ju Thomas fantastisk som har drivit runt tränarbiten. Det är ett bra fotbollslag som inte riktigt har fått till det, framförallt vad det gäller anfallsspelet. Det är i första hand det som Thomas kände att han behövde hjälp med.

Anders Johansson har sett de flesta matcherna på film.

Annons

– Linda Sällström gjorde ju väldigt mycket mål under en period och då tror jag att spelarma indirekt kände ”vi spelar Linda så gör hon mål”. Men vi behöver få fler spelare inblandade i anfallsspelet, framförallt våra mittfältare och ytterbackar.

I sann prestigelös Thomas Mårtensson-anda har Vittsjötränaren inte skaffat sig en ny assisterande

utan en jämlik kollega.

– Vi har delat upp det så att han kör träningar med mer fart och fläkt i början av veckan och så står jag mer för de taktiska bitarna när jag kommer på torsdagen. Sedan har vi inte pratat om matcherna men jag tror att Thomas vill att jag ska coacha, fast vi gör givetvis detta tillsammans.

Det skiljer två poäng mellan de fem lagen i botten av tabellen inför omstarten och inför lördagens match ligger Vittsjö en poäng ovanför det förhatliga nedflyttningsstrecket. Å andra sidan har laget bara fem poäng upp till Limhamn Bunkeflo på fjärdeplatsen.

Hur tänker du kring tabelläget?

– Vi får vara ödmjuka. Vi ligger där vi ligger och får försöka ta de segrar som krävs. Jag tror det blir en fara i om man börjar titta på hur många poäng det är upp till fjärdeplatsen.

I omstarten väntar två mycket viktiga hemmamatcher; Kvarnsveden i eftermiddag och Kristianstads DFF på onsdag.

Bör ni ta sex poäng i de två matcherna?

– Man kan inte säga det. Jag tycker att Kristianstad är bra, de har en del väldigt duktiga spelare. Kvarnsveden har Tabitha Chawinga som de har levt på i ett antal år. Kan vi komma ifrån de här matcherna utan att förlora, och kanske ta en seger och en oavgjord, så är det bra. Vi får börja med lördagsmatchen.

Annons

Hur stoppar man Chawinga som gjort 16 mål?

– Jag såg någon statistik att Kvarnsveden har 1,9 passningar inom laget innan de gör mål. Nu får man väl ta det med en nypa salt men det säger en del om hur mycket de förlitar sig på henne. Sen har de en duktig mittfältare i (Elisabeth) Addo också och en del andra bra spelare, så det kommer att bli tufft.

– När jag tittade på matchen från i våras svängde spelet väldigt mycket från sida till sida. Man tappade boll på dumma ställen – det får vi inte göra så att hon får ta fart. Jag tror mer att det handlar om vårt anfallsspelet, få längre anfall och trycka ner dem i banan så att vi inte åker på omställningar.

Truppen är mer intakt än tidigare under säsongen.

– Clara Markstedt har fått klartecken att börja träna snart igen. Och Emma Lund är tillbaka, så nu har vi bra konkurrens, konstaterar Anders Johansson.

Fakta

Namn: Anders Johansson.

Ålder: 50 år.

Bor: Midsommarkransen i Stockholm.

Familj: Sambon Lotten.

Annons

Hobby: Spelar golf (8 i handicap).

Aktuell: Ny parhäst till Thomas Mårtensson i Vittsjö GIK.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons