Annons

Karnevalståget drog fulla gator

Bjärnum BJÄRNUMFolk gick man ur huse för att ta del av sommarens stora händelse. En lång rad karnevalsvagnar rörde sig sakta genom Bjärnum under lördagen.
Hässleholm • Publicerad 19 augusti 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
51:a upplagan av karnevalståget i Bjärnum. På en av vagnarna fanns en livs levande näthatare med ett stålnät, som ropade ut att han hatar nät. Foto: Jörgen Johansson
51:a upplagan av karnevalståget i Bjärnum. På en av vagnarna fanns en livs levande näthatare med ett stålnät, som ropade ut att han hatar nät. Foto: Jörgen Johansson

Jan Rask och Anki Rask från Bjärnum kollar nyfiket från ena sidan av Verumsvägen där de har parkerat sig med var sin plaststol. Jan Rask vet inte hur många karnevalståg han har sett, bara att det är många. En gång medverkade han till och med – iförd fruns kläder.

– Jag minns inte exakt när, men någon gång 1984-85 var det. Jag lånade min frus bröllopsklänning, säger han.

Annons

– Den gick sönder och jag kunde inte använda den sen, lägger Anki Rask till och skrattar glatt.

Temat hos de olika ekipagen har som tidigare år en stor bredd. Löner är ett aktuellt ämne. På ett flak står två personer utklädda till sopåkare och beklagar sig över att de har svårt att klara sig på ynka 30 000 kr i månaden för arbete på deltid. En kvinna klädd som sjuksköterska argumenterar upprört med dem. Hon tjänar minst 10 000 kr mindre per månad.

Strax kommer en högljudd näthatare åkande på ett annat flak. Han skakar ilsket ett stort stålnät och skriker ut att han hatar nät samtidigt som två andra försöker lugna ner honom.

Grimm, 11 år, står och filmar karnevalståget. Han har monterat mobilen på ett högt stativ och ser koncentrerad ut.

– Jag har inte bestämt mig än för om jag ska lägga ut filmen på nätet. Kanske gör jag det, säger han.

Så kommer kungafamiljen glidande. Viktoria, Daniel och resten av gänget är med. De ropar att de vill ha hjälp med barnen för att få mer egentid.

Ett givet tema får man kanske säga att brandkårens ekipage hade. Det var försett med skylten ”Typisk svensk sommar”. En brandman sprutade vatten med brandslag på en man som ihärdigt försökte grilla och ha det trevligt. Brandkåren passade på att annonsera efter nytt folk genom en skylt på brandbilen där de berättade att det behövs fler deltidsbrandmän.

Hela tåget hamnade till slut i parken där det fortsattes att festas hela eftermiddagen och kvällen med bland annat framträdande av artisten Danne Stråhed och såklart tivoli för barnen.

I år det 51:a upplagan av Bjärnumskarnevalen och det mesta är sig likt, men det är första gången som karnevalståget inte har en drottning.

Nina Eggerth
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons