Foto: TT/Arkiv

Seniora läkare ska rädda vård i kris

Hässleholm Regionen ställer sitt hopp till att seniora läkare ska ta tjänst på vårdcentralen Vänhem i Hässleholm för att handleda läkare under utbildning.

Målet är att Vänhem ska bli Skåne andra utvecklingsvårdcentral.
I vintras etablerades en sådan vårdcentral i Skurup, som hade samma problem som primärvården i norra Skåne. Det blev en succé.

– Vi har en bra bemanning med specialister och läkare i sydostområdet i dag. Utvecklingsvårdcentralen gör att de yngre läkarna under vidareutbildning ges handledning och stöd på plats av de mer erfarna specialisterna. Arbetsmiljön blir attraktivare. Nu ställer vi vårt hopp till att få möjlighet att göra Vänhem till en likadan vårdcentral. Vårt mål är att starta där också, förklarar Birgitta Landin.
Vänhem har många utbildade läkare, men behöver få minst en seniorläkare.
– Vi är mer än glada om vi kan sprida den här informationen till seniora läkare och locka dem till Vänhem, säger Birgitta Landin.

Det saknas cirka 260 läkare i den skånska primärvården och runt 20 står i kö för ST-läkaranställning. Fler läkare går i pension än vad som fylls på, samtidigt som befolkningen växer. Regionen letar efter läkare på olika sätt.
Rekryterare försöker ragga svenskar som utbildar sig till läkare i andra EU-länder, deltar på jobbmässor och erbjuder läkare under utbildning att gå bredvid en ST-läkare. Utländska AT-läkare erbjuds vikariat.

×