Det behövs fler och bra offentliga toaletter

Jag tänkte skriva om något riktigt pinsamt, något som tydligen ska vara okej, men ändå tystas ner. För mig en mänsklig rättighet, men som saknas i vårt fina välfärdssamhälle.
En toalett.
En vanlig djävla toalett.
När jag var ung och sprang runt Hässleholm som tonåring fanns aldrig en oro över vart man skulle kunna gå och lätta sig. Det fanns gott om offentliga toaletter överallt.

Men genom åren har fler och fler stängts ner.
Just nu finns det tre damtoaletter och en handikapp gratis på kulturhuset (herrarnas kan jag tyvärr inte uttala mig om), två betaltoaletter i Gallerian, och resterande toaletter som finns är antingen ur funktion eller kräver att man spenderar pengar i affären den befinner sig i.
Även toaletterna på flera mataffärer runt i Hässleholm antingen kostar eller är avstängda. Finns de och är gratis uppkommer nästa problem.
Vad gör man om man råkar vara sjuk, och behöver sitta en stund? Tyvärr finns det oftast bara två toaletter. En för ”vanligt bruk” och en för handikapp och barn. Så naturligtvis går jag först och främst på den vanliga. Men när man sitter där, med smärta och kolik, och hör hur folk står utanför och väntar, för en mor måste ta sin lilla tid att byta blöja på sitt barn, eller någon i rullstol självklart tar en liten stund på handikapp, då känns det rent ut sagt förjävligt.
Jag kan inte skita snabbare än vad jag gör. Så svetten rinner, ångesten ökar och man undrar varför man ens över huvud taget gick hemifrån?! Jo just det, jag behövde handla lite mat.

Där jag bor finns det en liten dunge eller större buske med naturligt insynsskydd. Där brukar vissa gå och sätta sig och göra just nummer två. Hur kul är det, på en privat tomt, att någon går och skiter, för det inte finns tillgängliga toaletter?! Det finns skyltar överallt som förespråkar att man ska ta upp hundskit efter sig. Fullt av papperskorgar. Ska vi behöva börja sätta upp nya skyltar där vi ber människor plocka upp sin skit efter sig?
En annan sak jag gärna klagar på när vi ändå är inne på samtalsämnet toaletter och dess tillgång är kring populära turistställen eller friluftsanläggningar.

Jag hade mer än gärna gått slingorna kring Hässleholmsgården. Alla vet att djur och natur ökar ens välmående och hjälper till att hålla en frisk, tillsammans med motion, i vårt stressade samhälle. Tyvärr hinner jag bara runt en kilometer innan magen startar och jag får akut diarré och kolik. Finns någon toalett synlig eller skyltad till?
Eller om jag vill besöka Hovdala och gå runt och njuta av vårt vackra slott och dess skogar? Då får man hoppas att kaféet har öppet så en toalett eller två finns tillgänglig.

Vad jag menar är, att även om det låter extremt, så är det eller borde vara en mänsklig rättighet att få ha tillgång till toalett. Jag är inte den enda som utvecklat IBS och magproblem på grund av stress. Och även de som är fullt friska förtjänar att kunna gå på toalett när nöden kräver. Att hålla sig, om man kan det, när man behöver göra vare sig nummer ett eller två är inte på något sätt nyttigt.

Så jag föreslår, att vi gör så som majoriteten av andra länder världen över. Skaffa gratis offentliga toaletter, som vaktas och städas efter behov. Om vårt grannland Danmark kan ha toalett vakt längst Ströget och hålla dem fräscha och hela, varför ska inte vi kunna det?
Det har blivit något fult, något som är ovärdigt att göra, att städa toaletter efter andra. Men det finns gott om arbetslösa, kanske någon äldre dam eller herre som vill ha ett socialt jobb någon timme om dagen, städa lite och prata med folk. Så som det fanns förr. Varför kan vi inte göra det igen?
Och när det gäller kostnadsfrågan. En sak jag fått lära mig under mina år som säljare är, att om folk har tillgång till mat och toalett, då handlar de mer. De blir inte griniga och trötta lika snabbt, vilket gör att de stannar längre, och köper mer. Detta borde även gälla detaljhandeln och inte bara de större varuhusen.
Så. Vad har kommunen för motargument? Ge oss tillbaka våra toaletter, ge oss tillbaka vår värdighet.
Jeanette Elfving

Dagens fråga

Har du badat vid Bjärlången?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×