Annons

Åkesson (SD) kräver statsministerns avgång

Sverige Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kräver statsminister Stefan Löfvens avgång med anledning av nya uppgifter kring it-skandalen på Transportstyrelsen, rapporterar Sveriges radio.
Publicerad 28 augusti 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var under söndagen som det uppdagades att Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson sedan länge hade känt till information om att säkerhetspolisen inlett ett ärende gentemot Transportstyrelsen.

Informationen ska ha nått henne hela tio månader innan vad som tidigare uppgetts. Men ändå ska hon inte ha berättat något om fallet för statsministern, eftersom hon inte trodde förstod hur allvarligt fallet var.

Annons

På grund av detta sa Emma Lennartsson upp sig från sin tjänst, då hon själv anser att hon hade brustit i sitt arbete.

Jimmie Åkesson (SD) menar nu att han inte alls litar på att regeringen talar sanning längre. Därför kräver han att Stefan Löfven avgår.

– För mig är det helt uteslutet att statsministerns närmaste medarbetare har haft den här informationen utan att informera statsministern. Jag tror inte på det. Jag ser det här som en manöver för att rädda kvar Stefan Löfven, säger Jimmie Åkesson till Sveriges radio.

– Jag tror inte på det han säger. Jag tror att han fick information om det här långt tidigare innan han har sagt, och jag tycker att det är dags att Stefan Löfven avgår.

Den tidigare infrastrukturministern Anna Johansson samt inrikesministern Anders Ygeman har redan fått lämna sina uppdrag på grund av skandalen. Men försvarsminister Peter Hultqvist sitter än så länge kvar, trots en misstroendeförklaring från Alliansen.

Sverigedemokraterna tänker nu kräva statsministerns avgång så fort som riksdagen öppnar i höst, oavsett hur Stefan Löfven väljer att agera gällande Hultqvist.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons