Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge. Foto: TT

Vellinge antog förslag om tiggeriförbud

Vellinge Vellingemoderaternas förslag om att anta ett lokalt tiggeriförbud antogs under tisdagskvällen. Nu hoppas man att fler kommuner ska ta efter.

Det var under tisdagens kommunstyrelsemöte som förslaget om ett lokalt tiggeriförbud antogs med bifall från Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Förslaget, som lämnades in av Moderaterna den 15 augusti, innebär att man kan avvisa tiggande personer från ingångarna till affärer samt andra verksamheter på fem platser i kommunen.

Detta möjliggörs av kommunens egna ordningsföreskrifter, som möjliggör lokala begränsningar för att be om pengar för privata ändamål.

De berörda platserna är Stortorget och Lilla torg i Vellinge, Bäckatorget, de västra delarna av Skanörs centrum, Höllvikens bibliotek, Nyckelhålsparken i Höllviken och Skanörs hamn.

– Detta är områden där vi upplever att det finns problem. En del är också platser där det vistas mycket folk och där vi tror att det finns en risk för problem. Invånare och näringsidkare har upplevt att man hindras att ta sig in i olika lokaler, blir påhoppad samt att de som tigger utför sina privata behov i närheten, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Ett förbud mot tiggeri är inte bara till för dem som blir tillfrågade att skänka, utan även för tiggarna, menar hon.

– Detta är en utnyttjad grupp människor. Man kan inte se mellan fingrarna med att det förekommer människohandel och att det finns folk som utnyttjas. Genom ett förbud drar man undan mattan för kriminalitet och annat som är kopplat till tiggeri.

Carina Wutzler sticker inte under stol med att förbudet även är en signal till politikerna på nationell- och EU-nivå.

– Vi har inget ansvar att hjälpa dessa människorna. EU-medborgare som nyttjar den fria rörligheten måste också ansvara för sin egen försörjning. Tiggeri anser vi inte är en vedertagen försörjning i Sverige, utan detta måste deras hemländer själva ta ett ansvar för. Det måste finnas incitament för individer att söka jobb och för hemländerna att bygga upp system för att hjälpa sina egna medborgare.

– Detta är också en viktig signal till riksplan, att de måste ta tag i frågan. Här behövs en tydligare markering, säger Carina Wutzler.

Från början var förslaget att införa ett tiggeriförbud i hela kommunen, något som sedan arbetades om så att det nu bara gäller ett antal platser. Detta är enligt Carina Wutzler ett sätt att möjligen få lagen på sin sida.

– Jag hoppas att länsstyrelsen kan godkänna detta, annars får vi se hur vi kan gå vidare med det, säger hon.

Men alla i Vellinge är inte nöjda med förslaget. Miljöpartisten och fullmäktigeledamoten Angela Everbäck (MP) reagerade starkt efter kommunstyrelsens beslut.

– Jag blir uppriktigt sagt bedrövad. Det finns inga stora problem med tiggeri i Vellinge kommun. Förbud löser ingenting, utan slår mot dem som redan är svaga. Från Miljöpartiets sida vill vi inte ha en kommun som pekar ut en redan utsatt grupp med ett förbud, säger Angela Everbäck.

Den 1 januari 2018 är det tänkt att förslaget ska bli verklighet. Men först måste det antas i Vellinges kommunfullmäktige den 20 september.

Det väntas dock inte innebära några problem, eftersom Moderaterna har en egen majoritet samt har stöd av både Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Dagens fråga

Har du åkt mycket tåg i sommar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×