Annons

Madsens ubåt scannas för hemliga fack

Danmark Peder Madsens ubåt Nautilus röntgades under tisdagen för hemliga fack och ledtrådar som kan kopplas till den svenska journalisten Kim Walls död.
Publicerad 29 augusti 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Dansk polis gick under dagen grundligt igenom den bärgade ubåten Nautilus i jakt på spår kring journalisten Kim Walls död.

Arbetet sker med hjälp av en lastbilsscanner som vanligtvis används av tullen för att upptäcka smuggelgods, till exempel narkotika. Enligt polisen kan det finnas hemliga utrymmen på ubåten som man tidigare kan ha missat. Man letar också efter ett eventuellt mordvapen.

Annons

Svensk polis bistår också med särskilt tränade likhundar som hjälper till i sökandet efter fler av Kim Walls kroppsdelar i Kögebukten. Hundarna är specialiserade på att söka i vatten.

Det var den 10 augusti som journalisten Kim Wall försvann under en färd på den danske uppfinnaren Peder Madsens ubåt Nautilus. Madsen hittades ensam ute i Öresund och kunde räddas från den då sjunkande ubåten.

Men Kim Wall var inte med.

Madsen har senare berättat att det skett en olycka ombord och att Kim Wall dött på ubåten. Han ska sedan enligt egen utsaga ha begravt henne till sjöss. I en tidigare version hävdade Madsen att han hade släppt av henne innan ubåten havererade.

Polisen har sedan dess hittat delar av Kim Walls sargade kropp i Kögebukten, som avsiktligt ska ha delats upp och försetts med tyngder för att sjunka.

Peder Madsen sitter häktad fram till den 5 september, misstänkt för brott mot griftefriden samt grovt vållande till annans död.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons