Curt Friman blev 84 år gammal. Foto: Privat

Den borne gentlemannen

Curt Friman, Linköping, har avlidit efter en kort tids sjukdom i en ålder av 84 år. Närmast anhöriga är makan Birgitta och sönerna Jörgen och Henrik med familjer.
Curt växte upp i Stockaryd. Studierna vid Handelsskola i Malmö avbröts när fadern hastigt avled. Endast 23 år gammal fick Curt Carlsson – som under 80-talet tog släktnamnet Friman – ta över ledningen av familjeföretaget Stockaryds stolfabrik AB. Företaget, som tillverkade främst pinnstolar, utvecklades och hade som mest 80-talet medarbetare. Curt var VD och ägare tills det avvecklades 1980.
År 1981 anställdes Curt som marknadsförare vid statliga Klintland, samhällsföretaget i Östergötland. Under 80-talet expanderade företagets möbeltillverkning, bland annat som underleverantör till Ikea. Denna utveckling var i högsta grad Curts förtjänst.
1987 blev han chef för sektor Interiör med fyra trämöbelfabriker och en mekanisk verkstad. Han utvecklade Samhall i Östergötland till att bli en av Nordens största specialister på tillverkning av stolar i massivt trä för hemmiljö.
1996 blev Curt pensionär. Han var redan i yngre år en hängiven golfare. Golfen kom än mera i fokus efter köpet av en villa i Ekerums golfby på Öland. Här tillbringade makarna under cirka tio år sommarhalvåret. Han var ordförande i Ekerums golfklubb 1999 till 2001.
När hustrun Birgitta insjuknade förändrades drastiskt makarnas livssituation. Till slut fick hon flytta till ett vårdboende. Curt var under dessa år mycket trofast med omsorger och mer eller mindre dagliga besök.
Sällskapsmänniskan Curt är vi många som minns med stor glädje. Han var den borne gentlemannen, alltid stilig, proper och elegant och en finsmakare och estet. Musikintresset, som främst gällde jazz, odlades med många konsertbesök.
Curts affärs- och entreprenörsskap var mycket viktig för Samhalls utveckling. Hans kompetens blev betydelsefull också för Samhalls systerbolag inom möbelsektorn.
Vi beundrade hans entusiasm och entreprenörsanda. Han var en klok ledargestalt och dessutom en god och vänfast arbetskamrat. Det är med mycket stor saknad och värme vi kommer att minnas gentlemannen och vännen Curt.

×