Janne "Loffe" Carlsson har avlidit i en ålder av 80 år. Foto: TT/Arkiv

Janne ”Loffe” Carlsson är död

Skådespelaren och musikern Janne Carlsson har avlidit, 80 år gammal.

 

För svenska folket var han känd under smeknamnet Loffe, efter en rollfigur han spelade i tv-serien Någonstans i Sverige 1973–1974.

Det är få rollkaraktärer som fastnar i folksjälen på samma sätt som Loffe gjorde. Någonstans i Sverige utspelade sig under beredskapstiden och var en tv-version av en berättelse av Jolo, Jan-Olof Olsson, och Jan Carlsson lyckades verkligen gå genom rutan.

Han hade då redan då etablerat namn inom musiken. Han spelade trummor, spelade med det som sedermera blev Träd, gräs och stenar och slog stort internationellt i konstellationen Hansson & Carlsson, tillsammans med organisten Bo Hansson.

Han spelade också med musiker som Jimi Hendrix och Dexter Gordon och hördes på skivor med artister som Pugh Rogefeldt, Björn J:son Lindh och Doris.

Filmdebuten hade faktiskt redan skett 1950, i Anderssonskans Kalle. Den utspelade sig i Stockholm, där Jan Carlsson också var född. Hans far var plåtslagare, själv blev han alltså trumslagare, men trakterade också instrument som flöjt och trombon.

När Någonstans i Sverige spelades in var Jan Carlsson redan van vid Kronans kläder, efter att ha spelat 47:an löken i flera filmfarser. Efter Jolo-succén var han militär igen, i Lasse Åbergs Repmånad. I farsen Göta kanal lanserade han uttrycket ”Nu har han skitit i det blå skåpet!”, som han mindes från sin uppväxt.

Jan Carlsson uppmärksammades mycket för sina roller i flera filmatiseringar i eftertänksam ton av berättelser av Slas, Stig Carlsson. Det var Vem älskar Yngve Freij?, På palmblad och rosor och Henrietta.

Han medverkade i ett 40-tal filmer, i skilda genrer, På senare år syntes han exempelvis i Rallybrudar från 2008.

Jan Carlsson hade också en karriär som scenskådespelare och syntes i åtskilliga farser genom åren. Han skulle i somras ha medverkat i farsen ”Rent mjöl i påsen”, men valde i juni att hoppa av på grund av personliga skäl, skriver Aftonbladet.

I Skåne har han exempelvis varit med i Arlövsrevyn och har på senare år spelat sommarteater i Ängelholm.

Han bodde för övrigt i Skåne sedan 2002, då han flyttade till Öllsjö utanför Kristianstad.

Jan Carlsson var programledare för Melodifestivalen 1981 och gjorde många egna tv-shower under 1970-talet och 1980-talet.

Vad de flesta inte känner till är att Jan Carlsson också var etablerad i reklambranschen, med egen byrå, och hade uppdrag åt flera stora företag, som Volkswagen, Citroën och Adidas. Enligt Wikipedia höll han också i reklamkampanjen när Rosengård i Malmö skulle byggas.

×