Folkhälsan skulle inte hotas
Det finns flera viktiga aspekter på frågan om gårdsförsäljning av alkohol. Man kan diskutera tillväxt, kvalitet och ärlighet. Det är glädjande att regionstyrelsen för Region Skåne har röstat för att ansöka om att få bli ”försökskanin” för gårdsförsäljning av alkohol, av flera skäl.
Tillväxtfrågan är enkel: i andra länder, som Storbritannien, har en blomstrande vinindustri skapat en besöks- och turistnäring i mångmiljonklassen. Under vingårdsbesöket kan man smaka mindre mängder vin och sedan, om man vill, köpa med sig ett (rejält dyrt) hantverksmässigt framställt vin.
Det har skapat enkla jobb i form av druvplockning, kassatjänster och transport till och från vingården. Det skapar feriejobb som man kan få utan lång utbildning eller erfarenhet. Besöket på vingården genererar inkomster för handlare, restauranger, turistföretag och bensinmackar runtom, enligt klassiska marknadsekonomiska principer.
Har Sverige och Skåne redan så många jobb och så hög tillväxt att vi kan och vill säga nej till detta? Svaret är så klart att vi inte har det. En duktig svensk vinbonde skulle kunna vara en jobb- och välståndsskapande motor för regionen. Det är dags att låta vinodlarna bidra till samhällsutvecklingen.
Sedan var det där här med ärlighet: hade man brytt sig om folkhälsouppdraget hade man tillåtit gårdsförsäljning för länge sedan. Systembolaget säljer billigt, ofta smakmanipulerat, bulkvin på låda närmast kassan, så att den som vill supa sönder levern billigt slipper leta. På vilket sätt gynnar det folkhälsan?
Låt mig ge några prisexempel från vingårdar som skulle kunna vara aktuella för gårdsförsäljning: Terra Scania kostar 159 kronor för 50 centiliter, det vill säga en mindre flaska. Om man vill köpa det mousserande vinet från en annan skånsk vingård går det på 495 kronor. Det kostar dig tusenlappar att förstöra hälsan med dessa viner. Men man skulle kunna få en stillsamt trevlig dag med att pula med vinrankor på ett idylliskt skånskt fält, följt av en högst civiliserad provsmakning av små mängder i en trevligt lokal på ägorna.
Gårdsförsäljning är ett turistmål, inte en supfest. Inga svenska vingårdar producerar viner till priser som blir ett hot mot folkhälsan på samma sätt som billiga bulkviner är.
Systembolagets mest sålda vin kostar 183 kronor för en låda på tre liter. Billig fylla.
Om medborgarna och de folkvalda är överens om att svenska staten bör driva förmynderi kring alkoholförtäring i folkhälsouppdragets namn så ska det vara så. Men det är högst rimligt att ifrågasätta monopolet, givet vilket uppdrag de här och hur det faktiskt fungerar. Kan vi i alla fall sluta hävda att lådvinsbolaget anpassar sortimentet efter uppdraget?
I Sverige får vi dricka sämre viner än i övriga Europa. De skeppas hit i bulk, smakanpassas för att inte skrämma svenska smaklökar och härtappas på flaska. Det rimmar illa med folkhälsouppdraget.
Låt Skåne införa gårdsförsäljning på prov. Jag lovar att det inte kommer att påverka folkhälsan, precis som att jag kan lova att det skapar både trivsel och tillväxt.