Annons

Vill dämpa oro med kommunal vaktstyrka

Osby • Publicerad 2 september 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

I motionen hänvisas till den senaste tidens inbrott, bränder och skadegörelser i Osby. Det relateras även till händelser där hot och våld ingått och där även narkotika förekommit.

Händelserna har inneburit att oron ökat och att en del boende på orten inte vågar sig ut under kvällstid.

Annons

Norra Skåne har tidigare berättat om polisens egen trygghetsmätning som visar att oro och otrygghet ökar trots att det faktiska antalet brott håller sig på en jämn nivå.

Att oron ökar har fått Kristdemokraterna att reagera och därmed lämna in en motion med förslag om en kommunal vaktstyrka som skulle finansieras med kommunala medel.

– Det är speciellt den äldre befolkningen som känner att de inte vågar gå ut när det är mörkt, förklarar Andreas Andersson (KD) som är ersättare i kommunfullmäktige.

Denna vaktstyrka skulle tjänstgöra under kvällar och nätter då risken för brott är som störst.

I förslaget nämns även möjligheten att ta hjälp från föreningar och organisationer som genom sin närvaro skulle kunna bidra med trygghetsskapande.

– Den faktiska brottsligheten står inte i proportion till den upplevda otryggheten, konstaterar Staffan Käll som är kommunpolis i bland annat Osby kommun. Det finns flera orter som har infört liknande lösningar och gör det att invånarna känner sig tryggare är det bra. En sådan här verksamhet står inte i konflikt med polisens arbete utan fungerar mer som ett komplement.

Han poängterar däremot att man måste vara vaksam på vilka befogenheter dessa så kallade ”vakter” har.

Den här typen av personer fungerar mer som ögon och öron på orten.

Sedan finns det andra ordningsvakter som har vissa befogenheter i väntan på att de tillkallar polis.

Om det handlar om anställd vaktpersonal i kommunen eller att man anlitar ett vaktbolag har man inte tagit ställning till i partiet.

Fakta:

I en motion föreslår nu Kristdemokraterna i Osby att en kommunal vaktstyrka inrättas för att dämpa den ökande rädslan för brott i samhället.

– En sådan står inte i konflikt med polisens arbete, säger Staffan Käll som är kommunpolis i bland annat Osby.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons