Beteendestörd 22-åring döms till fängelse

Lönsboda Den 22-årige man från Lönsboda som gjort sig skyldig till bland annat försök till våldtäkt, ofredande och och grovt olaga hot har dömts till fängelse i ett år och fyra månader.

Den 22-årige mannen som är hemmahörande i Lönsboda dömdes på samtliga åtalspunkter bortsett från i en del när det gällde övergrepp i rättssak.
Han döms även att betala en sammanlagd summa på 57 140 kronor i skadestånd.

Det var en natt i början av juni i år som mannen ringde på en ung kvinnas lägenhetsdörr i Lönsboda.
När hon skulle stänga dörren försökte 22-åringen hindra henne. När hon till slut lyckades ropade mannen svordomar genom brevinkastet.

Dagen efter följde 22-åringen efter samma kvinna samt hennes syster och en kamrat upp i trappan till hennes bostad. Där försökte han knuffa in kvinnan i lägenheten, ta tag i hennes tröja för att försöka dra av den. Han sa att han ville se hennes tatuering på axeln. Samtidigt tog han även tag i kvinnans syster som han knuffade.
När fastighetsskötaren i området kom till undsättning och bad mannen att lämna fastigheten svarade 22-åringen: ”Men se hur de är klädda”.

Ytterligare en dag senare trängde mannen sig in i samma lägenhet där kamraten då befann sig ensam. Han drog in henne i lägenheten, höll en kniv mot hennes hals, höll för hennes mun och i hennes handleder samt drog i hennes hår och kläder.
I samband med att han försökte våldta henne uttalade han hot om att han skulle döda henne.

Efter en stund kom de andra två kvinnorna samt fastighetsskötaren till lägenheten. Fastighetsskötaren blev då hotad av 22-åringen med orden: ”Ur vägen annars skär jag halsen av dig”.
Fastighetsskötaren har även berättat att han tagit knivar från 22-åringen vid 2-3 tillfällen tidigare.
Tidigare i år har 22-åringen även innehaft en kniv vid järnvägsstationen i Osby samt på en buss där han samtidigt hotade chauffören när han krävde betalning.
Han har även krossat en fönsterruta i ytterdörren till en fastighet i Lönsboda.

Dessutom har 22-åringen dödshotat en arrestvakt i polishuset i Kristianstad i samband med att han inte fick röka. Han tecknade då även sin hand som en pistol.
22-åringen har genomgått rättspsykiatrisk undersökning. Här framgår det att han lider av en anpassnings- och beteendestörningar men att han inte begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning.
22-åringen förnekar gärningarna och säger att han inte minns något av det kvinnorna berättat.

Senaste nytt omOsby
×