När Stig Ekander tog över Föjers foto följde det med en hel del gammal utrustning också.Foto: Håkan Jacobsson

Slutet på en skånsk epok

När fotograf Stig Ekander nyligen begravdes var det slutet på en skånsk epok. I över 60 år hade han fotograferat Eslöv och dess innevånare. Firman han drev, Föjers foto, hade varit igång i 104 år när han stängde den 2006.
På de åren hade firman hunnit producera en stor skatt av fotografier. 2002, samma år som företaget fyllde 100 år, skänkte Stig Ekander det noga skötta arkivet till Eslövs kommun – över två miljoner bilder tagna av grundaren Alfred Föjer och hans efterträdare Sven Rogle och Stig Ekander.
Stig Ekander växte upp i Eslöv, var son till en murare. Han byggde sin första förstoringsapparat av en sockerlåda. Han hann med en två och ett halvt år lång vända som salongsuppassare på en båt och fick se världen innan han återvände till Eslöv och började arbeta som pressfotograf – fem tidningar hade kontor i staden då.
1952 började han på Föjers foto, som då drevs av Sven Rogler, och 1969 tog han själv över ägarskapet.
Stig Ekander har visat sina bilder i många sammanhang, till exempel genom föredrag, På senare år började han också arbeta med rörliga bilder, i ett projekt där han intervjuade gamla eslövsbor för att bevara deras berättelser åt framtiden.
Han fick Eslövs kulturpris 1986.
Stig Ekander blev 84 år.

×